Замъкът Зинкови

11.10.2012

Замъкът Зинкови (Zinkovy) се намира в Чехия, в региона Бохемия (Bohemia). Прекрасната сграда е частна собственост. Замъкът, който прилича на истински приказен дворец, разполага с шестдесет луксозни спални. Освен това има много допълнителни стаи, в които се извисяват великолепни дъбови библиотеки. В замъка има също така много сервизни помещения, както и такива за персонала.

Замъкът Зинкови

Замъкът Зинкови има и собствен параклис. Сградата е реконструирана два пъти - през 1897 година и отново през 1916 година. Днешният си вид замъкът дължи на виенските архитекти Х. Хелмер (H. Helmer) и Ф. Фелнер (F. Fellner). Те го превръщат в истинско произведение на архитектурното изкуство, след като е закупен от барон Шкода (Skoda), за да бъде използван от него и семейството му. След това обаче чешкото правителство отнема ценното имущество и го превръща във ваканционен комплекс за членове на Чешката комунистическа партия. След политическите промени замъкът се превръща в частна собственост.

Замъкът Зинкови се намира в градчето Зинкови, което е разположено в близост до Прага (Prague) и векове наред той е бил резиденция на рода Зинкови. През деветнадесети век той става собственост на фамилията Лобковиц (Lobkowitz) и едва след това го закупува барон Шкода.

Дворецът се намира до огромно езеро – езерото Зинкови, което разполага с частно пристанище и частен мост. До него може да се стигне единствено по частен път.

Замъкът Зинкови е построен през седемнадесети век. Самата сграда е изградена върху парцел с обща площ 140 000 m2. Замъкът е бил построен на мястото на разрушена крепост, която е била построена през тринадесети век, но след това е пострадала при различни битки. Тогава тя е била ограден от огромен ров, който след издигането на замъка е бил премахнат.

Замъкът Зинкови е с правоъгълна форма, състои се от три крила и се издига на три етажа. В замъка има деветдесет стаи, като повечето от тях все още са запазили първоначалния си интериор. Старинните паркети, ръчно изрисуваните тавани и стабилните дограми на прозорците все още са в много добро състояние. В замъка има три великолепни стълбища с красиви орнаменти, като всяко едно от тях е в чудесно състояние. Замъкът Зинкови разполага със собствена отоплителна система.

Характерните европейски детайли в замъка Зинкови са разкошните фрески по таваните, както и изящните витражи в параклиса, в който навремето са се провеждали сватби на рода Зинкови, както и на най-богатите и известните младежи и девойки от региона.

Към замъка Зинкови има допълнителни постройки, които служат за различни цели. Построени са няколко допълнителни жилищни сгради, а освен това има и дванадесет бунгала. Цената на замъка се изчислява в милиони долари.

Замъкът Зинкови е построен почти изцяло в бароков стил, той пленява погледа с разкошните си орнаменти, които в същото време изглеждат изящни и някак ефирни. Според специалисти обаче стилът, в който е изграден замъкът, е по-скоро псевдоготически с нюанси на псевдобарок, затова създава усещане едновременно за величие и за празник. Затова пък църквата Свети Венцеслас (St. Wenceslas), която се намира в пределите на замъка, е изцяло в бароков стил. Тя е построена през осемнадесети век.

Замъкът привлича всяка година много туристи от цял свят, тъй като прилича на дворец, в който живеят приказни принцеси. В близост до замъка Зинкови има различни възможности за развлечения на туристите: риболов, конна езда, много места за пикник с гледка към великолепната барокова постройка, както и изключително много места за разходки из красивата местност около замъка.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Христина
Христина
21.11.2012 15:43
Харесва ми много!
0
0