Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Сейнт Андрюс

Замъкът Сейнт Андрюс

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Сейнт Андрюс

Замъкът Сейнт Андрюс (st. Andrews) е уникален архиепископски замък, който се намира в Шотландия, в град Сейнт Андрюс. Замъкът е бил издигнат по заповед на епископите за отбрана на града. В продължение на векове замъкът е сменял многократно собствениците си. Според исторически сведения замъкът Сейнт Андрюс е бил издигнат през тринадесети век.

През десети век епископите на Сейнт Андрюс получили огромно влияние върху шотландската Църква. Епископ Роджър (Roger) започнал строителството на замъка, който да изпълнява ролята на негова лична резиденция. В периода от 1300 до 1337 година замъкът няколко пъти е преминавал от шотландците към англичаните и обратно. По време на войните за независимостта с Англия замъкът е пострадал много.

През 1337 година шотландците го разрушават, за да го направят абсолютно неизползваем за враговете си. След това е бил реновиран от епископ Уолтър Трейл (Walter Trail). Тази първата реконструкция на замъка е била направена в края на четиринадесети век. През шестнадесети век замъкът е бил ограден с голяма каменна стена, а страните на замъка, които гледали към външния свят, били затворени с огромни порти. През 1606 година замъкът Сейнт Андрюс се превърнал в руини.

След няколко години камъните на замъка били използвани от града за различни ремонтни работи. Днес от замъка Сейнт Андрюс са останали само фрагменти от южната му стена, част от тунелите, кулите, както и уникална тъмница, която е с формата на бутилка. Въпреки че от замъка не е останало много за разглеждане, всяка година пристига огромно количество туристи, за да го види с очите си. Всеки ден желаещите да разгледат руините могат да го направят. Руините се намират на север от съвременния град Сейнт Андрюс. Замъкът е представлявал дълго време резиденция на епископите и на архиепископите от град Сейнт Андрюс, който е бил важна стратегическа точка в религиозно отношение в средновековна Шотландия.

Затворът с форма на бутилка в замъка Сейнт Андрюс представлява изключително интересна сграда. На практика това е голяма кула с особена форма. В подземията на замъка също има затвор, който предизвиква доста неприятни усещания в посетителите. Затворът с форма на бутилка, известен като Бутилковия затвор е бил един от най-ужасяващите затвори през Средновековието. Той е направен от масивна скала. Различни членове на известни шотландски кланове са били затваряни тук.

Руините на замъка Сейнт Андрюс

Разкошът на замъка Сейнт Андрюс е трябвало да подчертае величието на епископите и архиепископите на Шотландия, както и тяхното богатство. Някои от ключовите моменти, свързани с периода на Реформацията в Шотландия през 1560 са се случили в замъка. Тук е бил изгорен протестантският проповедник Джордж Уишърт (George Wishart). В пределите на замъка е било извършено убийство на кардинал Дейвид Бийтън (David Beaton), който преди това дълго време бил държан в Бутилковия затвор. Всъщност именно по негова заповед е бил изгорен Джордж Уишърт пред огромно количество хора точно пред замъка Сейнт Андрюс.

Замъкът е бил подложен на дълга обсада през 1546 година. През шестнадесети век към замъка са добавени допълнителни крила. Построени са нови стрелкови кули. Архиепископ Джон Хамилтън (John Hamilton) реновира замъка, като добавя нов официален вход, известен като Фасадата на Хамилтън. С него той е искал да покаже, че не смята замъка за военно съоръжение, а за частна резиденция с претенции да прилича на дворец.

Хамилтън показвал явно своята неприязън към Реформацията, за което бил обесен. След това замъкът останал без хора, които да живеят в него и постепенно започнал да се разрушава. През 1801 година голямата зала на замъка пропаднала в морето и за да се избегнат следващи загуби на историческата сграда, била построена стена през 1886 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати