Замъкът Дънстафнейдж

08.10.2012

Замъкът Дънстафнейдж (Dunstaffnage) е построен пред 1275 година върху голяма скала, която се издига над Лорн (Lorn), Дънстафнейдж. Замъкът, който се смята за един от най-монументалните постройки от времето на средните векове в цяла Шотландия, е заобиколен от три страни от вода. Това го е правело фактически непристъпен за врагове, което е било от стратегическа важност за обитателите на замъка.

Замъкът Дънстафнейдж

Замъкът Дънстафнейдж с право се смята за един от най-старите замъци в Шотландия. Замъкът Дънстафнейдж е бил крепост на клана Макдъгал (MacDougalls) и е бил построен от тях, за да изпълнява функциите на военно съоръжение. Смята се, че замъкът Дънстафнейдж е бил построен през 1220 година от Дънкан (Duncan) Макдъгал, внук на прочутия в Шотландия херцог Сомърлед (Somerled), който през 1164 година бил убит по време на жестока битка.

През 1309 година замъкът Дънстафнейдж е бил превзет след кратка обсада от Робърт Първи (Robert I), крал на Шотландия, и останал във владение на кралското семейство в продължение на няколко години. Стратегическото му разположение накарало кралското семейство да го използва за резиденция, която при това радвала окото с красива гледка към водата.

Крепостната стена около замъка Дънстафнейдж се смята за една от най-древните крепостни стени в Шотландия. Встрани от замъка се намира параклисът Дънстафнейдж, който е сгушен между дърветата. Кралското семейство е посещавало този старинен параклис.

Замъкът Дънстафнейдж с право се смята за един от най-старите замъци в Шотландия. След като замъкът е бил отнет от клана Макдъгал, той преминал в ръцете на фамилия Кембъл (Campbells), херцози на Арджил (Argyll) през шестдесетте години на петнадесети век, след като престанал да служи като кралска резиденция. От този момент до въстанието на якобитите (jacobits) през 1745 година замъкът Дънстафнейдж на няколко пъти е бил в основата на сблъсъци между клана Кембъл и кралското семейство.

Зад крепостната стена на замъка се намирал не само той, но и редица сервизни помещения, където са живеели слугите, имало е конюшни и допълнителни бараки. Юън (Ewen) Макдъгал е добавил три кръгли кули, за да покаже властта си в местността, както и да докаже отбранителните възможности на замъка. Една от трите кули е била променена, но останалите две изглеждат така, както и по времето, когато са били издигнати. Голямата зала на замъка, направена по времето на Юън Макдъгал, частично е оцеляла до днес.

Замъкът Дънстафнейдж е известен и с факта, че се превърнал за временен затвор за Флора Макдоналд (Flora MacDonald) през 1746 година. През 1746 година в района на замъка пристигнала Флора Макдоналд, една от най-уважаваните за времето си жени в Шотландия. Тази изискана дама срещнала Бони Принц Чарли (Bonnie Prince Charlie), докато посещавала брат си, и помогнала на принца да избяга от преследвачите му, като го преоблякла в дрехи на своя прислужница.

Така с нейна помощ принцът успял да избяга, но Флора Макдоналд била арестувана и след като прекарала известно време като затворничка в замъка, била ескортирана до Лондон. Въпреки че я заплашвало доста сурово наказание, тя останала в Лондон, и заради влиятелните си роднини след протекции била освободена през следващата година.

Днес много туристи от цял свят пристигат, за да разгледат величествения замък. В момента той е собственост на капитан Дънстафнейдж, който се явява последният наследник. Той обаче не живее на територията на замъка, който представлява историческа забележителност и е отворен за посещения на туристи, въпреки че се запазва статут на частна собственост на капитана.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати