Катедралата Свети Вартоломей в Пилзен

03.12.2012
Катедралата Свети Вартоломей в Пилзен

Катедралата Свети Вартоломей (St. Bartholomew) е една от най-големите забележителности на град Пилзен (Plzen) и се намира в сърцето на града. Величествената готическа сграда е била строена в продължение на няколко века.

Строителството й е започнало през 1295 година, заедно със създаването на самия град, и е приключило едва в началото на шестнадесети век. Въпреки че храмът дълго време не бил завършен, след полагането на покрива в него се извършвали богослужения.

През 1476 година е започнало строителството на трикорабната зала. Първоначално църквата е била с две кули. През шестнадесети век Пилзен бил опожаряван неколкократно. По време на пожарите били унищожени важни сгради в града, била засегната и църквата Свети Вартоломей. Южната кула и покривът изгорели напълно. Ремонтните работи по възстановяването след големия пожар приключили едва през тридесетте години на шестнадесети век.

Катедралата Свети Вартоломей е висока 58 метра без кулата и е широка 30 метра. Най-високият връх на кулата на катедралата е висок над сто метра, което я прави третата по височина сграда в цялата Чешка Република (Czech Republic).

В катедралата се намира великолепната статуя, известна като Мадоната от Пилзен. Това е статуя, която се намира точно до олтара и е създадена в края на четиринадесети век в готическите традиции.

Катедралата Св. Вартоломей

Копие на тази прекрасна статуя се издига на върха на така наречената Колона на чумата, която е направена през седемнадесети век. Мадоната от Пилзен е висока малко над 130 сантиметра и не е известно кой я е създал. В катедралата има и старинен орган от края на деветнадесети век.

През шестнадесети век е изграден и параклисът на катедралата, който е украсен с ренесансови фрески. Катедралата на свети Вартоломей е отворена за широката публика и е със статут на културен паметник. Храмът Свети Вартоломей първоначално е бил със статут на църква, но през 1993 година е обявен за катедрала.

До 1835 година не са се провеждали сериозни ремонтни работи в църквата. Но точно през 1835 година мълния ударила покрива на кулата, възникнал пожар и така била унищожен нейният готически покрив. Две години по-късно покривът бил възстановен, но той изобщо не приличал на красивият и величествен първоначален вариант на покрива.

Първият етаж на кулата е бил направен с каменен таван, но другите етажи са с гредоред. През 1870 година източният фронтон се свлякъл. По време на ремонтните работи бил отстранен първоначалният главен олтар, изпълнен в бароков стил, и бил променен с нов. Били премахнати над двадесет по-малки олтара, които били в ренесансов стил. По това време олтарите в църквата били над тридесет. През двадесети век била обновена фасадата на църквата.

На върха на единствената запазена кула на катедралата има специална площадка, откъдето може да се види цяла панорамна гледка на целия град. Тя се издига на височина над шестдесет метра и към нея водят триста и едно стъпала. Площадката е оградена по целия си периметър с предпазна мрежа, за да бъдат предпазени туристите от евентуални инциденти.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати