Фонтанът на дъгата в Сеул

14.12.2012
Фонтанът на дъгата в Сеул

Фонтанът на дъгата в Сеул (Seoul), известен още като Лунният (Moonlight) фонтан на дъгата е известен като най-дългият фонтан в целия свят. Той е включен в Книгата на рекордите Гинес (Guiness).

Фонтанът на дъгата се намира на моста Банпо (Banpo). Мостът с фонтана е една от най-големите забележителности на града. Фонтанът на дъгата е бил внесен в Книгата на рекордите в края на 2008 година.

Фонтанът извира от двете страни на моста Банпо, който е бил завършен през 1982 година. Той представлява дълга 570 метра конструкция. Това прави 1140 метра обща дължина на фонтана на дъгата, тъй като той извира от двете страни на моста синхронно и симетрично.

Мостът Банпо свързва райна Сеочо (Seocho) и Йонгсан (Yongsan). Всъщност мостът Банпо е своебразно второ ниво на моста Ямсу (Jamsu), който се намира под него. Двата моста се намират над река Ханганг (Hangang). След изграждането на моста Банпо, от който извира фонтанът на дъгата, мостът Ямсу се използва от велосипедисти и пешеходци.

Фонтанът на дъгата

Фонтанът на дъгата е една от големите туристически атракции. Той може да се види от три до пет пъти дневно, в зависимост от сезона. В петък, събота и неделя фонтанът може да се види в цялото му великолепие шест пъти дневно.

Фонтанът на дъгата е осветен от LED светлини в различни цветове. За да се получи невероятният цветови ефект, се задействат около 10 000 LED източника. Когато започва светлинната феерия, стотици фотоапарати започват да снимат великолепното зрелище, което продължава двадесет минути. Красивата игра на водата и светлината се съпровожда от класически музикални произведения.

Лунният фонтан на дъгата

Фонтанът на дъгата работи от април до края на октомври. От април до юни и от септември до края на октомври светлините играят в 12, 17 и 18 часа. През юли и август от понеделник до четвъртък фонтан на дъгата може да се види във великолепието от светлини и музика в 12, 17, 18 и 19 часа. Тъй като цветовете на водата се променят през цялото време, фонтанът е получил наименованието Фонтан на дъгата.

Фонтанът изхвърля около 190 тона вода на минута. Водата се изпомпва директно от реката и след това се връща отново в нея. Върху моста са инсталирани тридесет и осем огромни водни помпи с над триста водни дюзи от всяка страна.

Водата се изстрелва на четиридесет и три метра в хоризонтална посока и се спуска на двадесет метра под нивото на моста. В това се състои и разликата му с много други фонтани по света – водата не се изстрелва нагоре, а настрани и надолу.

Фонтанът на дъгата привлича голямо количество туристи. Комбинацията от страхотен музикален фон и постоянно променящи се светлини на огромнтото количество вода на фонтана е наистина омагьосващо зрелище. Затова мостът Банпо е истински магнит за туристите през почти цялата година. Мостът Банпо и фонтанът на дъгата са признати за национална забележителност на Южна Корея (South Korea).

Фонтанът представя различни видове светлинни шоута през деня и през нощта. През нощта гледката на моста Банпо и фонтана на дъгата е направо незабравима. Танцуващите светлини, синхронизирани с музикалните изпълнения, са истинска наслада за окото.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати