Църквата Св. Йоан Канео, Охрид

11.01.2013
Свети Йоан Канео

Православната църква Свети Йоан Канео е туристически обект. Цялото и наименование е „Свети Йоан Богослов“, на македонски Свети Јован Богослов – Канео. Намира се в Република Македония. Църквата е една от най-известните в Охрид, разположена на брега на Охридското езеро и над рибарската махала Канео, чието име носи.

До Св. Йоан Канео се стига по стръмна пътека, край която са разположени множество пейки. Намира се отвъд крепостните стени на Самуилова крепост в Охрид, която доминира над града.

Свети Йоан Кане, Охрид

От тази част на Охрид се открива невероятна гледка към Охридското езеро. От скалите под църквата обикновено тръгват корабчета за разходка по него. При ясно време слънчевите лъчи, отразяващи се във водата, образуват невероятен букет от цветове.

Църквата Св. Йоан Канео не е особено голяма. Има керемидено червеникав цвят и малки прозорчета. Църквата Свети Йоан Богослов Канео е разположена върху останките от школата на Свети Климент.

През 13-14 век манастирът е бил разрушен от турците. Патронът Йоан Богослов е представен в цял ръст, а от фреските са останали само фрагменти. Между прозорците са изобразени светците.

Тези неща обаче надали ще можете да видите, ако я посетите, тъй като през по-голямата част от годината църквата не е отворена за посещения на туристи. Вечер е осветена и представлява прекрасна гледка от корабчетата. Дворът също е красив, декориран с борове и красиви храсти.

Св. Йоан Канео, Охрид

Предполага се, че църквата Св. Йоан Канео е от края на 13 - началото на 14 век. Била е католикон - главна църква на разрушен от османците манастир. Спомената е в документ от 1447 година.

В 17 век църквата е запусната, но към края на 19 век е възстановена. Архитектурата и живописта са частично променени. В началото на 20 век са изписани няколко светци и Богородица в главната абсида.

Като архитектура Свети Йоан Канео представлява кръстокуполна църква с вписан кръст и тройна апсида. Куполът е осмоъгълен, носен от четири стъпала с пандантиви. Долните части на църквата са с каменен градеж, а нагоре е с хоризонтални редове бигор и тухли с керамопластична украса и ъглести фронтони.

Църквата Св. Йоан Канео е забележителна туристическа атракция, която задължително трябва да се посети. Не пропускайте възможността да седнете на каменната маса пред входа на църквата и да се насладите на в действителност вдъхновяващата гледка към Охридското езеро и града.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати