Езерото Восток

17.05.2013

Езерото Восток (Vostok) се намира в Антарктида (Antarctica). То е най-голямото езеро от всички антарктически езера, които се намират под леда. Езерото носи името на руската станция Восток, където средната температура е 50 градуса под нулата.

Езерото Восток

Дължината на езерото Восток е 250 километра, а широчината му е 50 километра. Повърхността на езерото се простира на над 15 000 квадратни километра. Средната дълбочина на езерото е 344 метра, а най-дълбокото му място е над 500 метра. Езерото се намира под леден щит, който е с дебелина около 4000 метра.

Това, че под дълбокия пласт лед най-вероятно съществува сладководно езеро, е било предположено още в края на деветнадесети век от Петър Кропоткин (Peter Kropotkin), руски учен. Той смятал, че при голяма дебелина на леда в долната му част температурата му може да достигне до температурата на топене на леда.

Според него под студените в горната си част ледници температурата постепенно се увеличава надолу. Необичайно дебелият леден щит в Антарктида според него е бил теоретична причина за съществуване на вода в долните му части.

Тази хипотеза е повторил през 1959 година руският учен Андрей Капица (Andrey Kapitsa). Съществуването на езерото е било потвърдено едва през 1993 година. За да се потвърди хипотезата за съществуването на езеро под леда, са започнали работи по пробиването на ледения щит, които продължават и до днес. Водата в езерото Восток не замръзва никога.

Езерото Восток, Антарктида

Езерото Восток е уникално с това, че е било изолирано от земната повърхност в продължение на милиони години. Изолатор е естественият леден щит, който е над езерото. Във водата на езерото има кислород, чието съдържание надхвърля повече от 50 пъти съдържанието на кислород в обикновените сладководни езера.

Този кислород се доставя в езерото от горните слоеве лед, които постепенно се смъкват към дълбоката част на езерото. Ако в езерото има живи организми, те трябва да са се приспособили към свръхкислороден стрес, както и към голямото налягане в езерото. Те биха били наистина уникални същества, смятат изследователите на езерото Восток.

Температурата в дълбочината на езерото Восток е около десет градуса. Най-вероятно тази топлина идва от термални извори. Температурата на водата в близост до ледения щит е минус 3 градуса. Смята се, че откритието на езерото Восток е едно от най-големите географски открития на двадесети век.

Езерото Восток е било покрито с леден щит преди петнадесет милиона години и по този начин е образувало капсула на времето. Всичко, което е съществувало преди това в езерото, се е запазило благодарение на леда. Не е ясно дали езерото е било обитавано от някакви живи същества и какво се е случило с тях.

Ледът над езерото се състои от две части. Горният лед съдържа глинести и минерални частици, а долният лед е без примеси, и с много по-малка електропроводимост от горния. Засега е открит само един обитател на езерото, и то в леда над него – това е термофилна бета протео бактерия, носеща латинското име Hydrogenophilus thermoluteolus

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати