Река Тенеси

Река Тенеси

Река Тенеси (Tennessee River) се намира в САЩ. Тя е най-големият приток на река Охайо (Ohio River) и е с дължина от 1049 км. Разположена е в Югоизточните Щати, в долината Тенеси. Водосборният басейн на реката е 105, 868 кв км.

Името на река Тенеси произхожда от селище на индианците чероки, които някога са обитавали местността. То се е казвало "Tanasi". За първи път е спомената във френските карти през 17 в. като "Caquinampo" или "Kasqui". През ранния 18 в. е наричана "Cussate", "Hogohegee", "Callamaco" или просто "Реката на чероки". В края на същият век започва да носи днешното си име "Tennesse", произхождащо от черокското "Tanasi".

Река Тенеси в Ноксвил

Реката извира на 248 м н.в. и минава през Тенеси, Алабама, Мисисипи и Кентъки. Формира се на мястото, където се събират реките Holston и French Broad River в Ноксвил. Оттам преминава през Източен Тенеси към Чатануга (Chattanooga). Следва Алабама и минава през малка част от щат Мисисипи, след което се връща в Тенеси. В тази точка тя разделя щата на Среден Тенеси и Западен Тенеси.

Най-важните градове, през които минава река Тенеси са Cherokee, Decatur, Florence, Huntsville, Redstone Arsenal, Scottsboro, Sheffield и Wateloo в щата Алабама и Chattanooga, Clifton, Knoxville, Signal Mountain и South Pitsburg в Тенеси.

Река Тенеси има изградени няколко язовирни стени, главно по проекти на управляващите власти в долината на щат Тенеси.

Река Тенеси, Мемфис

Река Тенеси и нейните притоци подслоняват във водите си около 102 вида миди, които индианците навремето яли сурови. Грънчарите от местните култури, населяващи Мисисипи, са използвали начупени миди, които смесвали с глина, за да бъдат изработените от тях съдове по-здрави.

В долината на река Тенеси се е развила и продукцията на копчета някъде през 1887 г., които се правели от перлите и от черупките на мидите. След Втората Световна война тази индустрия умира, тъй като пластмасата замества този материал при правенето на копчета. При построяването на бентовете голяма част от мидите са натрошени, а някой вече се смятат за застрашени видове.

Мост над Река Тенеси

Реката е известна в американската история, тъй като около нея са се водили няколко важни битки. Това са Битката при форт Хенри, Битката при Шайлоу и Кампанията Чатануга.

Днес река Тенеси е предпочитана дестинация за любителите на рафтинга. Има фирми, предлагащи разнообразни маршрути. Могат да се записват както възрастни, така и деца със специализиран учител и съответна екипировка.

Река Тенеси има приток, наречен Малка река Тенеси "Little Tennessee River", в близост до който се намира една от природните забележителности на САЩ. Това е Националният парк Смоуки Маунтинс (Great Smoky Mointains)- една от разнообразните екосистеми на Земята, в която Ви очакват какви ли не диви животни и растения.

Тези планини се наричат така, защото над тях почти винаги има рехава мараня като дим, която се образува от изпаряващата се дъждовна вода по дърветата. Издигат се в южния край на Апалачи и имат една от най-разнообразните екосистеми: над 100 вида дървета, 1500 вида цъфтящи растения и какви ли не диви зверове. Има туристически маршрути с дължина над 1287 км., предоставящи едва ли не неограничени възможности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати