Квартал Монмартър в Париж

25.07.2013
Монмартър

Монмартър (montmartre) е известен квартал в 18-ти район на Париж, столицата на Франция. Той се намира в близост до хълм, носещ същото име и е популярен като "Артистичният квартал на Париж". Тук са творили много световноизвестни художници като Пабло Пикасо, Моне, Ван Гог и много други, за чиито имена трябва да се напише отделна статия.

Името Монмартър идва от латински. Някъде през 3-ти век на хълма, който е и най-високата точка в Париж, е обезглавен действащият тогава парижки епископ Сен Дьони. Той има изключително важно значение и популярност сред французите и е символ на града и на Франция. Названието Монмартър произлиза от "Mons Martyrtum", което в превод означава "Планината на мъчениците".

Квартал Монмартър е с изключително красива архитектура. Намира се относително далече от лъскавите сгради и офис центровете и има безброй малки улички, на които местни художници Ви приветстват с желанието да Ви нарисуват портрет.

Изпълнен е с пищни магазинчета и сергии, предлагащи дрехи, сувенири, сувенирни магнитчета и всякакви вещи, които ще ви останат за спомен от този прекрасен и изпълнен с очарование квартал на Париж.

Квартал Монмартър

Непринудената атмосфера, малките ресторантчета и тълпите от туристи ще оставят незабравими спомени у вас. Сядайки в някое от местните кафенета ще Ви осени мисълта, че може би точно на тази маса някога е сядал Тулуз Лотрек или Утрильо.

Градът е известен още навремето с многото вятърни мелници, които са се срещали под път и над път. Разположен на хълм, висок около 130 м., Монмартър е бил чудесно място за порива на ветровете. Днес се е запазила само Червената мелница, която се намира пред входа на кабарето Мулен Руж и е известна туристическа атракция, макар и вече да не функционира като вятърна мелница.

По-голямата част от хълм Монмартър е направена през 19 и 20 в. по планове на известни френски творци и архитекти. До самия връх на хълма се стига с кабинков лифт. Там се намира свещената базилика Сакре Кьор (Basilique du Sacre Coeur), която ежедневно е посещавана от хиляди туристи.

Монмартър, Париж

Името на базиликата в Монмартър в превод означава "Святото сърце на Исус Христос" и датира от 1874 г. Тя е католическа и е с римска архитектура. На църквата могат да се видят статуи на Луи 14-ти, известен като Краля Слънце и на Жана д'Арк.

Зад базиликата има построена квадратна камбанария, което е 80 м. висока. В нея има множество камбани и една огромна камбана, която тежи 19 т. Смята се, че тя е сред най-тежките камбани в целия свят.

Известен в града е и площад Пигал, на който се намират едни от най-популярните нощни клубове и заведения в Париж. Той е кръстен на името на своя автор - Жан Батис Пигал, известен френски майстор, посветил творбите си на бароковия стил.

Площада се намира в подножието на хълма и навремето е бил център за срещи между интелектуалци, художници и архитекти, които се събирали тук да работят. Сред по-именитите художници изпъкват имената на Салвадор Дали, Едгар Дега, Анри Матис, Амедео Модилиани и други.

3.6
Общо гласували: 7
5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати