Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Държавен руски музей

Държавен руски музей

Нина 2Нина 2
Новак
748
Държавен Руски Музей

Държавният руски музей има славата на музея, събрал най-великите произведения на руското изкуство в целия свят. Той се намира в руския град Санкт-Петербург (St Petersburg).

До 1917 година музеят е бил известен като музеят на император Александър Трети (Alexander III). Музеят е разположен в сградата на Михайловския дворец. Той е бил създаден през 1895 година в чест на Александър Трети.

Държавен руски музей е основан по идея на император Николай Втори (Nicholas II), който искал името на баща му да се помни дълго време и да се свързва с произведенията на руското изкуство, които той толкова обичал.

Михайловският дворец, който е основна сграда на държавния руски музей, е бил собственост на херцог Михаил Павлович (Michael Pavlovich), който е бил създаден от италиански архитекти и бил известен с грандиозните балове, които се организирали там.

Дворецът е изграден в неокласически стил и представлява разкошна резиденция, където са се събирали представителите на висшето общество на Русия.

В музея на Александър Трети имало много произведения на руски творци, които преди това били изложени в Ермитажа (Hermitage) и в академията по изкуствата. След 1917 година музеят бил обогатен с конфискувани колекции на произведения на изкуството, които били частна собственост.

Държавен Руски Музей

След като станало ясно, че Михайловският дворец не може да побере все повече нарастващата колекция от руски творби, се стигнало до разширяване на мястото за експозиции. Затова към музея били включени други сгради – замъкът на Свети Михаил (St Michael), летният дворец на руския цар Петър Първи (Peter I) заедно с лятната му градина, дворецът Строганов (Stroganov), както и дворецът на граф Орлов (Orlov).

В началото на двадесети век към експозицията бил добавен и етнографски сектор, който след това се превърнал в отделен музей – на етнографията.

В Държавен руски музей има творби от руски и съветски творци, скулптури, графика, мебели, стъклени фигури, изделия от метал, лак, дърво, плат, дантели. В музея има близо 400 000 предмета на руското изкуство.

Посетителите могат да видят древноруски икони от дванадесети век. В Държавен руски музей има над пет хиляди икони. Колекцията от произведения на изкуството, създадени през осемнадесети и деветнадесети век от руски творци, е огромна.

През 1906 година възникнала идеята за създаване на студио за реставриране на произведенията на изкуството към музея. Този проект бил осъществен едва през 1922 година. През петдесетте и шестдесетте години на двадесети век се добавят нови реставрационни студиа.

Днес в Държавен руски музей има 16 реставрационни сектора, където работят стотина реставратори. Секторите са разпределени въз основа на материалите, от които са изготвени произведенията на изкуството.

В музея има научна библиотека с над 100 000 ценни екземпляра. В колекцията има литературни творби от деветнадесети век.

Посетителите са добре дошли в музея от 10 до 18 часа, почивният ден на музея е вторник. На 18-то число всеки месец лицата до 18 години влизат без заплащане на входна такса, има и много други възможности за определени групи хора да посетят музея безплатно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати