Урал

18.02.2013
Планината Полар, Урал

Урал (Ural) е район, който в преобладаващата си част е зает от уралската планинска система. Урал се намира на границата на Европа (Europe) и Азия (Asia) и се простира на повече от 2000 километра дължина.

Урал се простира от Северния Ледовит Океан до пустинните райони на Казахстан (Kazakhstan). Десетилетия наред Урал е бил смятан за вход в Сибир (Siberia). За административен център на уралския район се смята Екатеринбург (Yekaterinburg).

Урал се разделя на пет географски зони – това са Среден Урал, Южен Урал, Северен Урал, Предполярен Урал и Полярен Урал. Най-високите планини се намират в Предполярния Урал. Те са най-малко изследвани поради своята трудна достъпност. Най-ниските планини се намират в Среден Урал, който е най-гъсто населен.

Урал , Езерото Полар

Името Урал възниква през осемнадесети век. Преди това местността е била смятана за част от Сибир. На езика на башкирския (bashkiryan) народ това означава колан. От древни времена на територията на Урал са живеели хора. Археологически разкопки са открили следи от хиляди древни селища.

В Урал е живеел народът манси (mansi), който се е отдалечил в тайгата, след като територията е била колонизирана от руснаци (Russians). В днешно време този народ е представен от съвсем малко хора и се смята, че в най-скоро време той ще изчезне окончателно. Башкирските жители също трябвало да отстъпят в тайгата и били принуждавани да продават земите си на безценица на руски предприемачи. В района често имало башкирски бунтове и се стигало до изгаряне на руски селища.

В Урал има огромно количество от полезни изкопаеми и минерали. Първото руско злато е било открито в Урал, а запасите от платина в района са били най-големи в целия свят. В Урал има много скъпоценни камъни – аметист, берили, смарагд. Тук е открит и ценният малахит, от който са правени бижута и аксесоари за семействата на руските владетели. В Урал има големи находища от яспис и планински кристал. В Урал има и големи находища от мрамор. През осемнадесети век в Урал са открити първите фабрики за обработка на скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Урал

В Урал има много красиви планини, чисти езера, бурни реки, водопади и тайнствени пещери. Една от най-загадъчните планини е планината Азов (Azov). С нея са свързани много легенди за заровени съкровища и за загадъчен призрак на момиче в бели дрехи.

Езерото Азбест (Azbest) е с дълбочина 40 метра и е известно като място, където преди е имало кариера за добиване на азбест. Езерото Бездонное (Bezdonnoe) е най-дълбокото езеро в Свердловска (Sverdlovskaya) област. То е с размер 200 на 300 метра и е дълбоко 49 метра.

Езерото Молтаево (Moltaevo) е известно със своята лечебна кал. Таватуй (Tavatuy) е едно от най-красивите езера в Урал и е известно като перлата на Среден Урал.

Една от забележителностите на Урал са Седемте гиганта на Урал, известни още като Манпупунер (Manpupuner). Те представляват седем каменни възвишения с височина от 30 до 42 метра. Друга интересна забележителност в Урал е Каменният град край Перм (Perm).

3.8
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати