Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Фуертевентура

Остров Фуертевентура

Остров Фуертевентура

Остров Фуертевентура (Fuerteventura) е вторият по големина остров след Тенерифе от архипелага на Канарските острови. Той се намира на 100 км. от Мароко и със своите 75 000 души е най-рядко населеният канарски остров.

Историята на остров Фуертевентура започва преди двайсет милиона години, когато се появява от водата, на около 100 км. от Африка. Неговият произход се дължи на появата на вулкани, които отдавна не са действащи. През вековете е преживял всякакви температурни промени и земетресения, които довеждат до ерозиралата му почва и до превръщането на пейзажа му в пустинен.

За първи път на островът стъпват африканци, чийто основен поминък е отглеждането на кози. Днес могат да се видят останали руини от техните къщи, а козето месо и козе мляко са основен акцент в кухнята на Фуертевентура.

При идването на европейските заселници в началото на 15 в., започва създаването на модерни селища. През този период се построява Бетанкурия и катедралата в центъра на града. Те са дело на французите, които първи проявяват апетит към острова.

Многообразието от народи на Фуертевентура е допълнено от дошлите по-късно испанци, които стават собственици на острова. Поради близостта на острова до Африка тук идват и много емигранти, което става сериозен проблем.

Само за месец испанските власти са залавяли между 100 и 300 африканци, идващи тук незаконно с лодки. Това налага подписването на споразумение през 2007 г. между Испания и Африка, целящо ограничаване броя на африканските емигранти. Колорит към населението внасят и множеството португалски семейства.

Фуертевентура

Фуертевентура е тих остров и предлага спокойна почивка. Интересни за разглеждане са крайбрежните рибарски селца, в които можете винаги да си поръчате невероятни рибни специалитети. Духът на рибарските селища се вижда най-добре в малкото градче Ахуй (Ajuy) и в старата част на Коралехо (Corralejo).

Сред археологическите забележителности на остров Фуертевентура са запазените крепостни стени и градовете Ла Олива, Антигуа и Пахара

Фуертевентура е сред най-добрите шопинг центрове на Канарите. Заради своя статут на свободна зона за търговия, парфюмите и дрехите тук са много по-евтини отколкото където и да е другаде.

Основен проблем, пред който е изправен остров Фуертевентура, е проблема с изсичането на горите. Някога гъсто залесен остров, днес може само с носталгия да си спомня за времето, когато територията му е била покрита с богата растителност. Това се дължи на факта че дървесината е била основен източник при корабостроенето, което е било много разпространен занаят сред някогашните заселници на острова.

Тези проблеми, както и доста суровата красота на Фуертевентура, веднага избледняват след като се излегнете на някой от плажовете с жълто-бял фин пясък. Най-известният тук е плаж Жандия (Jandia). Той е разположен в южната част на Фуертевентура и се простира на 26 км. по бреговата ивица.

Освен за отдих, островът предлага и много добри условия за уиндсърф и кайтсърф. Поради нестихвашият вятър тук всяка година се провежда кръг от първенството по кайт и уиндсърфинг.

За любителите на голфа тук има също превъзходни условия, а пристанището на острова е любимо място за любителите на яхтите.

Най-добрият сезон за организиране на почивката ви е през пролетта и есента. Макар островът да се смята за целогодишно посещаван курорт, лятото е доста горещо, а зимата не чак толкова топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати