Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Фъгърашка крепост

Фъгърашка крепост

Фъгърашка крепост

Фъгърашки замък, известен и като Фъгърашка крепост (Citeadel of Fagaras), се намира в близост до румънския град Фъгъраш. Той е сред най-добре запазените румънски замъци от 14 в. Макар и през годините да не е поддържан особено добре и днес той е една от основните забележителности в целия район на Южна Трансилвания.

Историческата област Трансилвания е известна с незабравимата си девствена природа и с многобройните културно исторически паметници, намиращи се на нейната територия. Богата на много крепости, замъци и църкви, голяма част от които са смятани за Световно наследство, тя е сред най-посещаваните туристически дестинация в Румъния.

Фъгърашка крепост

Известната като земята на граф Дракула, Трансилвания се отличава с невероятните средновековни замъци, които изпъкват на фона на диви гори, виещи вълци и живописни местности.

Именно в този чакащ да го опознаете исторически район, за който много от нас са чували само от книгите, се намира град Фъгъраш с неговия средновековен замък.

Градът е разположен на левия бряг на река Олт и е най-важният град след Брашов в района. От него го делят само 68 км. Разположен е в обширна и плодородна долина. На юг от него са Фъгърашките планини, а на север Средна Трансилвания. Някога важен икономически и политически център, днес градът е населен от около 40 000 души, предимно румънци, но има малко унгарци и цигани.

Крепост Фъгъраш е издигната върху руините на стара дървена крепост, датираща от 1310 г. За първи път замъкът е споменат през 1455 г. от управляващият тогава Трансилвания Джон Хунияди. Смята се обаче, че е изградена малко преди това. Замъкът е бил част от западната отбранителна система на Трансилвания.

Фъгърашка крепост се състои от 80 стаи и до нея може да се стигне само по един подвижен мост, който е издигнат над огромен ров, пълен с вода.

Цялата тази гледка придава на замъка неустоим средновековен чар. Крепостта е разположена в центъра на построените в трапецовидна форма мощни стени. На върха й се издигат пет кули, а самата постройка е на три етажа.

В началото на 17-ти век Габриел Бетен, принц на Трансилвания, прави цялостно обновяване на крепостта и я привежда във вида, в който може да бъде видяна днес от посетителите й.

По негово време първоначалното военно укрепление се превръща в поразителен ренесансов дворец. По-късно Трансилвания е завладяна от австрийците и в нея се провеждат най-важните политически събрания.

През вековете Фъгърашкa крепост е служила за дом и резиденция на едни от най-известните австро-унгарски крале, принцове и техните семейства. В края на 18 век тя се превръща в главно седалище на военните сили, а после е оставена на произвола на съдбата и започва да се руши.

След 1948 г. тя става собственост на комунистическата партия и се използва за политически лагер и затвор на политически изменници.

Днес Фъгърашка крепост е отворена за посетители. В нея се намира музей, в който можете да разберете историята на региона, да разгледате етнографската секция, както и да видите много интересни експонати, сред които множество икони и средновековни оръжия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати