Катедралата Баграти

15.03.2013
Катедралата Баграти

Катедралата Баграти (Bagrati), известна също така и като катедралата Кутаиси (Kutaisi), се намира в грузинския (Georgian) град Кутаиси. Това е една от най-големите забележителности на целия регион Имерети (Imereti).

Катедралата Баграти е построена през единадесети век и се смята за една от най-красивите църкви, строени през средните векове на територията на Грузия (Georgia).

Катедралата Баграти е построена по времето на управлението на грузинския владетел Баграт Трети (Bagrat III). Това е била главната катедрала на неговото царство. Този храм е построен през 1003 година и е посветен на успението на Богородица.

Катедралата Баграти е величествена и е била напълно нова за характерните традиции на архитектурата на храмовете в Кавказ (Caucasus) по онова време. Съвсем нехарактерно за грузинската архитектура, храмът е построен от огромни каменни блокове, които го превръщат в наистина монументална постройка. При това той е извисен върху планина, което също не е типично за грузинските храмове – те се строят предимно на територията не на планини, а на равнини.

Баграти Опожарена

Катедралата Баграти е била пищно украсена с мозайки и с красива резба. В катедралата Баграти през 1089 година е била проведена коронацията на грузинския цар Давид Четвърти (David IV), известен като Давид Строителя.

През 1691 година, по време на нападение на турци (turks) в града, куполът и покривът на катедралата били разрушени при барутен взрив. През 2001 година храмът е станал част от Грузинската православна църква и от уважение към историческата значимост на храма, са отслужвани богослужения сред руини на катедралата.

През 1994 година катедралата Баграти е обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Грузинският президент Михаил Саакашвили (Michael Saakashvili) обещал да възстанови катедралата Баграти до първоначалния й блясък. Той направил това обещание след повторното му избиране за президент на Грузия и подчертал, че според него това е една от големите мечти на целия грузински народ.

Баграти

През юли 2012 година от ЮНЕСКО било поискано прекратяване на строителството на нов храм на територията на историческия паметник. ЮНЕСКО дори внесло Баграти в списъка на обектите на световното наследство, които са заплашени от унищожение. Въпреки това реконструкцията продължила, макар че дори патриархът на Грузия поискал спиране на строежа. Той официално поискал да се спазват разпоредбите, които са внесли специалистите от ЮНЕСКО, но строителните работи по създаване на нов храм, който да е с архитектурата на старинната катедрала Баграти, продължили. Много от жителите на Кутаиси също негодували срещу строителството.

През есента на 2012 година възстановяването на Баграти е било завършено. Куполът е възстановен и върху него се извисява бронзов кръст, който тежи триста килограма. Този кръст се вижда от всяка една точка в град Кутаиси. Някои от изкуствоведите в Грузия не смятат, че идеята да се възстанови храмът е била добра, още повече, че към него е прикрепен стъклен асансьор, който според изкуствоведите разваля общото впечатление.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати