Остров Съртсей

Остров Съртсей

Остров Съртсей, известен и като Сюртсей (Surtsey) е разположен в най-южната точка на Исландия. Той е необитаван вулканичен остров, който е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Исландия е сред най-активните вулканични зони в света. На нейна територия има около 130 вулканични планини, което я прави една наистина уникална държава. Въпреки множеството вулкани, 15 % от общата площ на страната е заета от ледници. Затова тя често е наричана "Земя от лед и огън."

Историята на Съртсей започва на 14 ноември 1963 г. когато от морето южно от бреговете на Исландия се издига като вълна облак с височина 3.6 км. Оказва се, че това не е изригваш гейзер, а зараждащ се остров.

В близост на мястото на събитието са били група моряци, които първоначално видели само висок стълб от дим. Веднага помислили, че някъде в плаващите наоколо риболовни лодки е избухнал пожар, но всъщност се превърнали в свидетели на раждането на нов остров.

По-късно през същия ден от водите се издигнали огромни кълба лава и дим, а няколко дена по-късно се появил и самият остров, който бил с дължина около 550 м. и височина 40 м. Само след около един месец неговите размери достигнали 150 м. височина и площ от 2.5 кв. км.

Днес Съртсей, който е образуван в резултат на вулканично изригване под водата, е умалено копие на Исландия. В превод името му означава "Островът на Сърт". Наречен е на норвежкия бог на огъня Сърт, който бил пазител на огнената страна Муспелхайм. За последен път Съртсей изригва през 1967 г.

Остров и вулкан Съртсей

Поради структурата на земната кора на острова се смята, че той ще оцелее и през следващите векове.

През 1965 г. на острова е установен първият растителен вид и същата година е обявен за Национален парк на Исландия, който обаче може да бъде разглеждан само по въздух. Една година по-късно на Съртсей започват да се появяват мъхове, както и множество насекоми. На малка група учени е разрешено да отскачат до острова и да изследват биологичното разнообразие и да следят за вулканична дейност. През 2008 г. Съртсей е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното наследство.

Днес островът е обитаван от множество редки птици, сред които Златна булка, Тупи и др., както и на тюлени. В момента на Съртсей са класифицирани 60 вида растения, 75 низши морски мекотели и 71 лишея. Описани са 89 вида птици, въпреки че повечето от тях се размножават в други райони на Исландия.

Съртсей играе важна роля и при миграцията на птиците, тъй като е подходящо място за отдих. В биологичното му разнообразие влизат и най-разнообразни видове водорасли, които се намират между 10 и 20 метра под морското равнище.

През зимата температурата на въздуха на Съртсей се движи около 1 градуса по Целзий, а през лятото около 10.

Остров Съртсей е познат предимно на учените и на любителите на научнопопулярни филми. Останалата част от населението дори не е чувала за него, което го превръща в един от най-мистериозните острови и истинско съкровище за Исландия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати