Църква Санта Мария деле Грациес

30.04.2013
Санта Мария Деле Грациас

Църквата Санта Мария деле Грациес (Santa Maria delle Grazie) се намира в Милано, Италия. Освен със своята красива и внушителна атрхитектура, църквата е известна по целия свят с намиращата се в нея картина "Тайната вечеря" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Заради пазеният в нея стенопис църквата е включена през 1980 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Църквата Санта Мария дела Грациес е построена на мястото на малък параклис, вдигнат в чест на Дева Мария. Строежът й започва през втората половина на 15 в. по нареждане на Франческо Първи Сфорца, дук на Милано.

За главен архитект се назначава Гуинифорте Солари, който завършва строежа на манастира и църквата през 1469 г. След смъртта на Франческо Сфорца той е наследен от Людовико Сфорца, който решава да превърне красивата постройка в семеен параклис и гробница.

Църкви в Милано

През 1496 г. управляващият Милано Людовико ил Моро поръчва на Леонардо Да Винчи да направи стенопис на Тайната вечеря. Великият художник се заема незабавно и през 1498 г. картината е готова. Известно е обаче, че през изтеклите две години той е работел и над други творби.

Работата върху Тайната вечеря, превърнала се в истинска легенда, превръща Леонардо в истински гений на изобразителното изкуство. Дотогава по правило стенописите се правили само с маслени бои, но Леонардо решава да използва темперни. За съжаление рисуването върху двуслойна гипсова основа се оказва неправилно решение, тъй като почти веднага след завършването на уникалната картина, тя започва да се руши.

От тогава до днес са направени стотици опити да бъде запазен този шедьовър, като последните реставрационни дейности са продължили 21 години. Друг проблем е, че картината не може да бъде преместена на по-сигурно място, защото ще се разпадне.

Днес трапезарията, в която се намира картината, е превърната в защитено място със специална климатична инсталация, която да позволи запазването на този шедьовър, завещан от един от най-брилянтните художници, за следващите поколения.

Санта Мария

Смята се, че след построяването на църквата Санта Мария деле Грациас над нея е работил и знаменитият архитект Донато Браманте. За това свидетелстват църковни документи, датиращи от 1594 г.

По време на Наполеон войската му е ползвала трапезарията, в която днес се намира "Тайната вечеря" за конюшня, а по-късно там се е съхранявало сеното.

Голям удар за църквата, превърнала се в гордост на жителите на Милано, настъпва през 1943 г., когато англо-американските сили бомбардират сградата. Целият покрив на трапезарията е сринат, но като по чудо стената с величественият стенопис оцелява.

Една от най-великите творби на всички времена е причина за нестихващият интерес към църквата Санта Мария деле Грациас. Имайте предвид обаче, че тя отдавна се е превърнала в обект на нестихващ интерес и преди да си изпочупите краката от бързане трябва да проверите дали има останали свободни билети за нея.

Това можете да направите на официалния сайт на църквата и предварително да си резервирате място по интернет. Има ограничение на потока от хора, а посещенията се правят на всеки половин час. Снимането в църквата е забранено.

Църквата Санта Мария деле Грациас е посещавана целогодишно, така че няма как да изберете най-подходящ момент за посещаването й. Подходящи са по-топлите месеци, защото така ще имате възможност да се разходите из улиците на красивия град, известен като една от столиците на модата.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати