Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Дървените църкви в Марамуреш

Дървените църкви в Марамуреш

Дървени Църкви в Марамуреш

Дървените църкви в Марамуреш (Maramuresh) са сред най-желаните места за културен и селски туризъм в Румъния. Те са уникален пример за върховно дървено строителство и са сред най-интересните религиозни сгради по света. Заради своята уникалност 8 от тях, които са се запазили най-добре във времето, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Марамуреш се намира в район, който е обграден отвсякъде с планини и затова природата му и традициите остават непокътнати през вековете. Той не е обект на масовия туризъм, с което успява да запази девствената си природа и историческото си наследство. Освен с незабравимите пейзажи, които предлага Марамуреш, той става известен по света със своите около 40 на брой дървени църкви.

Дървените църкви в Марамуреш датират от периода 17 -18 в. и отдалече приличат на кули, които се извисяват над иначе обраслите във всички нюанси на зеленото малки китни села.

Дървени Църкви

Повечето от тях са изградени на специално подбран хълмист терен, за да може да очароват всеки със своето величие. Някога освен за религиозен храм те са използвани и за военни постове, на които е имало часови, който да следи за чужди нападения.

Дървените църкви в Марамуреш са смесица от архитектурни стилове. Всички са дървени и първоначално са спазвали строгите форми на готическия стил, но заради саксонското влияние в района, повлияло значително на православните традиции, те не изглеждат толкова строги и зловещи и имат много по-омекотена форма от класическите католически готически храмове.

Повечето от тях имат правоъгълна форма и дървен покрив, а тези които са строени по-набързо поради липса на средства са покрити с най-обикновена слама.

Интериорът на всички църкви е с украсяване, което се изразява най-вече в стенописи, показващи важни моменти от Стария и Новия завет. Заради царящият тук типично селски живот голяма част от картините показват и ежедневието на местното население, характеризиращо се главно с животновъдство и земеделие.

Марамуреш

В списъка на ЮНЕСКО са включени 8 дървени църкви, които поразяват със своя архитектурен стил, издържал на времето с векове. Това са религиозните храмове в Будещи (Budesti), Бърсана (Barsana), Пойениле Изей (Poienile Izei), Йеуд (Ieud), Шурдещи (Surdesti), Плопиш (Plopis) и Рогоз (Rogoz). Техните стенописи са оценявани с висока художествена стойност от Световната организация, която е поела грижата това румънско бижу да се запази и за следващите поколения.

Голяма част от църквите в Марамуреш датират още от 14 в., но са били обновявани през вековете. Заради голямата плътност на религиозни храмове районът се превръща и в интересно място за любителите на религиозния туризъм.

Може би най-интересна е църквата в село Сурдеши, защото със своите 72 метра тя е най-високата дървена църква в света. Тя има внушителен интериор, но отвътре заради малките прозорци, характерни и за останалите дървени църкви, липсва достатъчно светлина и изглежда сумрачна.

Интерес представлява и църквата в Пойениле Изеи, която датира от 18 в. Тя се отличава от останалите с богатата си вътрешна украса, направена в различни цветове от растителни багри, които са нанесени върху дърво и груб плат.

Най-подходящият сезон да посетите Марамуреш е през лятото, тъй като приятното топло време ще ви позволи да се разходите из повечето села, които със своите старинни дървени църкви, както и със запазилите се местни обичаи и традиции ще ви върнат назад във времето, когато всичко е било по-просто и спокойно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати