Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Еолийски острови

Еолийски острови

Еолийски острови

Еолийските острови, известни и като Липарски острови са разполоижени в Средиземно море, северно от Сицилия. Всичките седем острова (Страмболи, Панареа, Вулкано, Липари, Салина, Аликуди и Филикули) са с вулканичен произход и планински релеф и най-известен в миналото сред тях е бил остров Стромболи, тъй като на него е разположен едноименният вулкан, активен от поне 2000 години.

Днес всичките седем острова са важна туристическа дестинация, тъй като съхраняват в себе си неповторима девствена природа и голямо разнообразие от растителни и животински видове. Поради тази причина, както и заради факта, че са били населявани още в древността и са успели да съхранят голяма част от древните традиции и обичаи, Еолийските острови са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Архипелагът на Еолийските острови е кръстен на Еол, бога на вятъра. Макар и малки на площ, те разполагат с множество красиви плажове, покрити с черен пясък, красиви заливи и тайни пещери. Красотата им е особено очарователна, тъй като все още не са открити от масовия туризъм.

В административно отношение шест от Еолийските острови са част от община Липари, а на Салина се намират общините Санта Марина Салина, Лени и Малфа. Историята има започва още през древността, когато са колонизирани от гърците през 576-575 г. пр. н. е. По-късно на тях се заселват римляните, благодарение на които дължат днешния си вид.

Еолийски острови, Сицилия

Голям туристически интерес за любителите на опасностите представлява най-северният остров от Еолийският архипелаг - остров Стромболи. Едноименният вулкан, разположен на него, е постоянно активен и изхвърля по малко лава на височина от 100- 200 метра. Най-красив е през нощта, когато наподобява искрящ гейзер.

Хилядите туристи, любители на силните усещания, сядат на ръба на по-стария катер и се наслаждават на невероятната гледка. Макар и да има минимален риск от по-силни изригвания, свързани с наранявания, остров Страмболи има силна притегателна сила и освен зрелищната гледка на вулкана, предлага на своите гости обширни красиви плажове, покрити с черен пясък и прекрасната архитектура на градовете си.

Остров Вулкано също е желана туристическа дестинация, тъй като предлага експлозивни изригвания. Последната му регистрирана активност е през 1900 г., което го превръща в значително по-безопасно място от Стромболи.

Липарски острови

Остров Липари, заради когото Еолийските острови са популярни и като Липарски острови, е най-големият. За последен път едноименният вулкан, намиращ се на територията му, е изригвал през 729 г. Столицата на острова също се казва Липари и предлага на туристите множество забележителности, скътани в стария му град.

Основен акцент в програмата на гостите му е замъка от 17 в., в който днес се намира археологическия музей. Той често е предпочитано място и за фотографи и режисьори заради изключително красивите пейзажи, които притежава. Тук е сниман и италианския филм "Пощальонът".

На остров Пирея, който често е наричан "Перлата на Еолийския архипелаг" можете да се насладите на комбинация от последните модни тенденции и на опростения начин на живот на местното население. Въпреки че е създаден през втората половина на 20 в. по подобие на морския курорт Капри, той все още е далеч от суетнята на съвременната суматоха.

Можете да посетите различните острови от Еолийския архипелаг, тъй като той е свързан с междуостровен транспорт. До който и да искате остров да отидете има корабчета от Милано, Палермо и Месина.

Най-подходящото време за почивка на Еолийските острови е лятното време, но през май е най-приятно тъй като туристите все още не са почнали да прииждат и ще можете да се насладите на романтичната островна обстановка в истинския й вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати