Манастир Сопочани

08.05.2013
Манастир Сопочани

Манастир Сопочани /9The Monastery Of Sopocani/ се намира в покрайнините на Стари Рас, някогашна столица на Сърбия. Разположен по склоновете на планина Златар, той е един от най-важните средновековни паметници в Сърбия.

Заради съчетаването на романски и рашки архитектурен стил, както и заради запазеният си вид, целият комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

На сръбски комплексът е известен като Задужбина Сопочани. Задужбина в превод означава храм, който е издигнат за спасяване на нечия душа. В миналото често в Сърбия различните владетели са построявали такива храмове, в които по-късно да бъдат погребани.

В историята на Сърбия голяма част от управниците и техните семейства се отказват в някакъв момент от земните блага и суета и се оттеглят в манастири. Историята на Сопочани е сходна.

Сопочани, Сърбия

Изграждането на манастир Сопочани започва по времето на крал Урош Първи, който искал той и неговото семейство да бъдат погребани в него. Така Сопочани и църквата "Света Троица" всъщност са задужбина на крал Урош Първи.

Църквата е построена през 1260 г. и разполага с уникални стенописи, сред които се откроява фреската на Успение Богородично. Построена е изцяло в стила на Рашката школа, характерна за този период от време. Тук се намират мощите на крал Урош и на Свети Козма и Дамян.

В комплекса се намира и църквата „Св. Петър”. тя е свързана с местна легенда, според която Свети Павел построява тук храм, който да служи за покръстване.

Макар и да е ясно, че това е само мит, истината е че тук наистина е имало баптистерий, датиращ от 6 в. След 4 или 5 века върху руините му се изгражда църква, която по-късно става седалище на Рашката митрополия.

Тук е разположен и манастир Джурджеви Ступови, което в превод означава Стълбовете на Св. Георги. Смята се, че на хълма над Рас Стефан Неман е построил църква, която посветил на Св. Георги. Тя и манастира са разрушени по време на Османската империя и днес си личат само някои фрагменти от украсата им. Манастирът обаче и днес е обитаван от монаси, които се опитват да го върнат към живот.

Манастир Сопочани е предпочитано място за уединение на местното население. Монасите в него се славят със своето гостоприемство и се радват на чуждите посетители, като има разказват истории, свързани с манастира.

За известно време манастир Сопочани е бил обезлюден, но вниманието отново се насочва към него и след финансовата подкрепа на световната организация ЮНЕСКО монасите са се върнали по местата си и с нови усилия се борят за просперитета на религиозният храм.

Можете да посетите манастир Сопочани по всяко време на годината, но зимите в Сърбия могат да бъдат доста студени. Намира се само на 16 км. западно от Нови Пазар - град, населяван предимно от мюсюлмани, което не бива да ви обърква за посоката към християнския комплекс.

В близост са разположени много хотели, най-известен сред които е хотел "Сопочани". Цените са напълно приемливи, а ако искате да пробвате традиционната сръбска кухня, най-добре да го направите в самия манастирски комплекс.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати