Площад Джемаа ел Фна в Маракеш

08.12.2013
Джемаа Ел Фна, Маракеш

Площад Джемаа ел Фна (Jemaa el-Fnaa) е една от най-големите забележителности на Маракеш (Marrakesh). Площадът е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Това е един от най-известните площади в Мароко. Площадът е бил известен в древността като място, където са се извършвали екзекуции на престъпници.

Самото име на площада в превод означава събиране на нарушители. На площада Джемаа Ел Фна владетелите са показвали своята мощ, като са издавали заповеди за публични масови екзекуции.

Площад Джемаа ел Фна е бил известен като злокобен заради стотиците хора, които са били обезглавени там. През десети век площадът Джемаа Ел Фна е бил известен с това, че на ден по някога са обезглавявали по повече от двадесет души. Според легендите отсечените глави на престъпниците се закачали на градските порти за назидание на всички останали.

В продължение на векове площадът Джемаа ел Фна е бил център на Маракеш, и до ден днешен той е негов символ. Площадът изглежда не е особено симетричен, тъй като сградите около него не са строени така, че да изглеждат като завършен единен ансамбъл. Но атмосферата на площада привлича туристи от цял свят.

Площадът е място, където от векове е кипяла оживена търговия. Към площада се стичали жителите на околните населени места, за да продават своите стоки тук и много бързо Джемаа Ел Фна се превърнал в най-известния и богат търговски център, където можело да се купи всичко.

Дори по тъмните часове на площада кипи живот и могат да се видят изпълнения на самородни таланти от Мароко. Площадът от векове е бил място, където са представяли своите умения укротители на змии от различни части на Мароко.

И днес има представления, които напомнят за древността – свири се на африкански барабани, на гайди и на други местни музикални инструменти. На площада представят своите умения акробати от различни акробатически школи, тук могат да се видят представления на магьосници и да се чуе тежката дума на гадатели, които предричат бъдещето.

Джемаа Ел Фна

Атрактивни за туристите са дресираните маймунки, които се довеждат на площада от техните собственици. На площада често могат да се видят хора, облечени в средновековни дрехи, които правят площада още по-атрактивен за туристите. Хора от цял свят, които са пристигнали, за да видят площад Джемаа Ел Фна, могат да се насладят на старинни истории, които се разказват от разказвачи на легенди и приказки, около които се събират тълпи от хора.

Тълпи се събират и около възрастни мъже, които пристигат на площада, за да дадат своята трактовка на Корана. За да продължи разказа си или мъдрите си мисли, разказвачът слага пред себе си кутия за монети и ако някой слуша, без да плаща, бързо е лишен от това развлечение. На площад Джемаа Ел Фна могат да се видят много танцьори, които представят местни танци.

На площада се продават местни вкусотии, предимно от месо, може да се опитат и различни други специалитети като охлюви с местни подправки. На площада се продават различни видове екзотични подправки. Около площада се издигат болница, джамия, има и паркова част.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати