Национален парк Хортобад

15.04.2013
Национален Парк Хортобад

Унгария е сред най-посещаваните туристически дестинации в този край на Европа. Причина за това са освен множеството й забележителности, останали живо доказателство на богатата й история, така и невероятната природа, с която разполага. В Източна Унгария се намира най-известната местност в страната - Пустата (неразделна, естествена тревиста равнина).

Разположената в Алфьолдския район Пуста е една от малкото запазени девствени територии на страната. Тук се намира и първият основан в Унгария Национален парк през 1973 г., наречен Хортобад, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Национален парк Хортобад е разположен в обширна равнинна площ, включваща и водни басейни. Тук свободно се отглеждат коне, говеда и овце и старият начин на живот от преди 2000 години е запазен и до днес. Множеството селища, включени в района на Хортобад са с древни традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение. Те се различават от останалите унгарци с начина си на обличане, на говорене и в ежедневието, което водят.

Хортобад

Равнинният край, в който се намира Хортобад, се състои от пет области и граничи с Украйна и Румъния. Тревистата равнина е пресечена от множество реки и притоци, част от които са пресъхнали. Голям фактор за напояването на този изсъхнал район играе река Тиса, която е около 600 км. дълга, което я прави втората по големина в Унгария.

В нея местното население лови риба, която слага в традиционната унгарска чорба, наречена "халасле". Всъщност благодарение на контролирането на реката и нейните разливи се е оформила унгарската пуста, която преди това е изглеждала като едно огромно блато, непривлекателно за никого.

Пейзажът на Национален парк Хортобад се характеризира с високите кобилици над кладенците и сушените чушки по външните стени на сградите. В заведеният се предлагат приятни пикантни унгарски ястия, а в кръчмите, наричани черда, свирят цигански оркестри.

На брега на река Тиса е разположено и самото селце Хортобад, което няма нищо общо с останалите унгарски села. Населението му е много любезно и ако не ви се отбива в изградения информационен център, можете да седнете на маса с някои от местните хора и да разберете много за историята в региона.

Парк Хортобад

Погледнато в исторически план районът, в който се намира национален парк Хортобад, се свързва с калвинизма и национално-освободителните борби на Лайош Кошут. Тук са се водили близо две вековни борби с турците, за които пустата се превръща в последното нещо, което виждат.

Една част от туристите, идващи в Национален парк Хортобад, искат да се запознаят с местното население и с неговите древни обичаи, да опитат традиционната унгарска кухня и да се запознаят с бита на хората от Пустата. Други идват на разходки из нестандартната природа, а трети идват на лов. Той не е разрешен за всички животински видове в парка, но повечето от представителите на средноевропейската фауна се предлагат за обстрел.

В близост се намира и главния туристически и стопански център на Алфьолдския район- Дебрецен. Освен с известните колбаси дебърцини, които се произвеждат тук, градът е популярен и с множеството фонтани, паркове и бани, както и с провеждания карнавал на цветята.

Най-подходящото време да посетите национален парк Хортобад е през лятото, защото тогава времето е най-приятно за разходки и ще можете да присъствате на провеждания всяка неделя пазар на домашно изработени и произведени стоки и продукти.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати