Замък Боривар

11.06.2013
Замък Боривар, Унгария

Оказва се, че не само Тадж Махал е паметник на великата любов. В сърцето на унгарския град Секешфехрвар, някога казвал се Алба Регия, се намира красивият замък Боривар (Borivar), който е построен в името на любовта.

Замъкът Боривар, чието име в превод означава "Крепостта на Бори", е построен в началото на 20 в. от унгарския архитект Еньо Бори, който обещал на своята възлюбена да изгради красив дворец, в който да прекарат остатъка от дните си. Върху малкия парцел, с който разполагал, Бори започва със собствените си ръце камък по камък и тухла подир тухла да превръща своето обещание в реалност.

Той се сдобил със земята през 1912 г. и на нея имало разположена само една малка къщурка. Нанесъл се в нея и в продължение на 45 години посветил живота си над строежа на замъка.

Работата му напредвала бавно, защото бил сам и имал възможност да работи само през почивните си дни. Строежът бил прекъснат за кратко само по време на Първата Световна война, която не успяла да засегне издигнатата постройка.

За да може да издържи финансово на започването на такъв мащабен проект, Бори продава голяма част от скулптурите и картините си. Посветен на неговата любима, замък Боривар се превръща в истински архитектурен шедьовър. След приключване на строежа му, Бори и неговата съпруга Илона се преместват да живеят в него и го обитават щастливо в продължение на 50 години.

Бори умира пръв, а Илона го надживява цели 15 години. Имат няколко деца и внуци, които след смъртта им събират средства, за да реставрират този паметник на любовта. Днес той е превърнат в музей, който съхранява в себе си множество скулптури и картини, направени от Бори, голяма част от които са посветени на неговата възлюбена Илона.

Замък Боривар

Замъкът Боривар е изграден в смесица между романски, ренесансов и готически стил. Могат да се видят множество вити стълби, колони, галерии и арки. На Илона са посветени повечето скулптури и картини, има изсечени върху камък и няколко невероятно хубави стихове, изразяващи силната любов на Бори към жена му. Общо предметите на изкуството са над 500, като освен на Илона има и посветени на различни герои, творци и мислители.

Замъкът Боривар е истински символа на любовта. Никой от съседите на семейство Бори не предполагал, че ще може да бъде построен замък от един единствен човек. Единствено Илона не губи вярата си в него и го дарява с две близначета, които променят изцяло живота им.

Централно място в замъка заема скулптура на Илона в образа на Мадона, до която има кацнал ангел. Зад нея има изрисувани смятаните за красавици Мона Лиза на Да Винчи и жените, вдъхновявали някога Рафаело, Рембранд и Рубенс, които гледат със завист към красотата на Илона.

Над входа във вътрешната част на замъка има надпис, който гласи: "Любовта е Бог. Бог е любов ". До него има две ниши, на които са направени бюстове на Еньо и жена му. Той гледа с любов Илона, а тя е свела леко глава надолу с полуусмивка.

Днес замъка Боривар се е превърнал в истинска Мека на любовта. Много младоженци идват в него, за да могат да започнат съвместния си живот като в приказка, в каквато се е превърнала историята на Бори и Илона.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати