Църква Света Богородица Левишка

19.07.2013

Православната църква Света Богородица Левишка е един от големите духовни центрове в провъзгласилата се за самостоятелна държава Косово. Намира се в град Признен и е най-старата църква в града, катедрален храм на Призренския православен диоцез. Това е българска църква, която заради високата си художествена стойност е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

На мястото, на което днес се намира църквата Света Богородица Левишка е имало древен християнски храм, върху който се изгражда българска църква, която за първи път е спомената като манастир през 1018 г. от византийския император Василий Втори. През 12 век обаче е срината до основи и тогавашния крал на Сърбия Милутин нарежда да бъде вдигната отново като дар за православните християни.

Църква Света Богородица Левишка

Така върху останалия среден кораб на първата църква се издига петкуполен храм. Има традиционната форма на кръст, който е издължен в средата. За главен архитект се назначава майстор Никола, който ръководейки своя екип превръща постройката в прекрасен храм, издържан във вардарски стил. Строежът е завършен през 1307 г. и църквата става едно от най-посещаваните места в града.

Църквата е била известна под различни имена през вековете, а когато попада в рамките на Османската империя е превърната на джамия. Местното население я познава и като Св. Премтя, Ксамя Атик, Ксума Ксамя и Ксамя Атик.

Особено интересни в църквата са стенописите, направени от Михаил Астрап веднага след приключването на строежа й. Има запазени и фрески, които датират още от 30-те години на 13 в., но не е ясно кой е работил върху тях. Нещо, което е странно при българските църкви е че владетелите на областта са изобразени редом с починалите им предшественици.

Това е особено характерно за средновековните църкви в Сърбия, но в България е слабо застъпена практика. На стенописите в Света Богородица Левишка ясно се виждат Стефан Неман, Св. Сава Сръбски, Стефан Първовенчани и вероятно Стефан Дечански. Има и много изображение на Стефан Милутин, без чиято намеса този великолепен храм нямаше да съществува.

Църквата служи вярно на своите граждани в продължение на векове до настъпването на 2004 г. и военните сблъсъци между сърби и албанци. През 2006 г. световната организация я включва в своя списък на културни паметници, което я прави един от четирите православни храма, на територията на новосъздадената държава. За да може това световно наследство да бъде опазено по време на войната в Косово, са изпратени немски войници на КФОР, които да я охраняват.

Църквата Света Богородица Левишка остава със затворени врати в продължение на 6 години, докато най-накрая на 20 март 2010 г. в нея се провежда първата литургия след дългото отсъствие на духовенството. Отслужена е от Негово Преосвещенство епископ Атанасий заедно с викарния епископ Теодосий.

Присъствали са свещенослужители от Рашко-Призренската и Захумско-Херцеговишката епархия, монахини от Жичкия манастир, Печката патриаршия и Кончула. На събитието е имало и над стотина вярващи от Призренския край, които са взели дейно молитвено участие. Така Света Богородица Левишка е била отново осветена и продължава да се радва на голям интерес.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати