Ла Коруня

Нина 2Нина 2
Новак
748
Ла Коруня

Ла Коруня (La Coruna), известен и като А Коруня (А Coruna), е град в Испания с население от над 246 000 души. Градът се намира в автономната област Галисия (Galicia). Ла Коруня е важен пристанищен град и през шестнадесети век е имал статут на столица на Галисия, но в края на двадесети век е престанал да бъде нейна столица.

Днес Ла Коруня изпълнява функцията на важно търговско пристанище. Градът е разположен на Атлантическото крайбрежие. Градът е с ветровита зима и силни валежи, но снегът е рядкост. Лятото е сухо и слънчево, но не и горещо, заради вятъра, който духа откъм океана.

На мястото, където днес се намира Ла Коруня, е имало хора от древни времена. През втори век преди новата ера тук са живеели римляните, които превърнали мястото в пристанищен град. През първи век преди новата ера градът носел името Бригантиум (Brigantium).

През втори век била построена кулата на Херкулес (Hercules) и според някои легенди именно той е създател и основател на града. Тази кула е била възстановена, а от края на осемнадесети век тя изпълнява функцията на морски фар. Кулата на Херкулес е изобразена и върху герба на града.

А Коруня

През четвърти век Ла Коруня започнал да запада, но дори след падането на Римската империя все още бил важно пристанище. През седми век Ла Коруня представлявала малко селище, където живеели предимно рибари.

През десети век започна изграждането на отбранителни съоръжения на крайбрежието, а край руините на кулата на Херкулес се издига военен гарнизон.

През дванадесети век градът е бил известен като Круниа (Crunia) и бил освободен със заповед на краля от много данъци. Това спомогнало за разцвета на града, където се развивала търговия и риболов.

През петнадесети век Ла Коруня получил статут на град. През средните векове градът се превърнал в център за текстилно производство, по това време стартирала и търговията с Индия. Тогава е построена и крепостта Свети Антоний (St Anthony), която трябва да защитава жителите на града.

Туристите не пропускат да се разходят по крайбрежната улица на Ла Коруня, която е известна като една от най-дългите крайбрежни улици в цяла Европа. До тази улица са разположени два от най-големите плажове на Ла Коруня, които привличат сърфисти от цял свят почти през цялата година. Плажовете на Ла Коруня са любими и на много гмуркачи от различни кътчета на планетата.

Ла Коруня е известна като стъкленият град, както и като кристалният град – това се дължи на стъклените фасади на много от къщите в старата му част. Те са построени през деветнадесети век, когато става модерно улиците да стават прозрачни за сметка на стъклените фасади. Стъклото за фасадите е било предназначено за военната флота и е по-плътно от обикновеното.

Туристите могат да посетят музея на изящните изкуства в Ла Коруня, където са изложени творби на световноизвестни художници. В града може да се види музеят на въоръжените сили, както и археологическият музей, където се съхраняват много ценни артефакти. Археологическият музей се намира в крепостта Свети Антоний, която е била използвана за кратко и като затвор.

В Ла Коруня се намира площадът Мария Пита (María Pita), който носи името на една от най-известните местни жени, която се е борила за свободата на града. През август в Ла Коруня се провеждат различни фестивали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати