Фредериктън

27.06.2013
Фредериктън

Канадският град Фредериктън (Fredericton) е от по-малките градове в страната. Макар да е столица на провинция Ню Брънзуик неговото население е по-малко от 60 000 души.

Фредериктън е известна туристическа дестинация, тъй като освен градската си част, в която можете да намерите изключително красиви архитектурни постройки от Викторианската епоха, в него и около него се намират множество паркове, гори и девствени поляни, които предлагат най-разнообразни дейности на неговите гости и поразяват със своите красиви гледки. Разположен е в живописната долина на река Сейнт Джон и е едно от райските кътчета за любителите на риболова.

Териториите на днешния град са обитавани от местното аборигентско племе микмак. За първи път тук пристигат френски заселници, които се опитват да направят съществуващото селище френска колония. След ожесточени битки с англичаните, които също проявяват апетит към тези плодородни почви, на които се е отглеждало предимно жизненоважното жито, французите се предават.

Фредериктън е известен като един от канадските градове с най-добро качество на живот и благоприятно място за започване на бизнес. Със своите два университета той се причислява към значимите образователни, културни и артистични центрове на Канада.

Град Фредериктън

Във Фредериктън са разположени няколко впечатляващи музеи и доста галерии, предлагащи експонати на местни и чуждестранни автори. Посетете Марисвил, едно от местата, които се отличават от останалата част на града. Този квартал е един от най-късно присъединените към Фредериктън и предлага изключително красиви исторически постройки и търговски улици, направени в стила на английските градове от 19 в.

Ето основните забележителности в града:

- Величествената катедрала на града, посветена на Исус Христос. Построена е през 1853 г. в късно готически стил и достига над 60 м;

- Галерията по изкуства Бийвърбрук, която датира от 1958 г. Освен със съвременни произведения на канадски майстори на четката, тя може да се похвали и с няколко картини на Салвадор Дали, Томас Геийнсбъро, Джошуа Рейнълдс и още няколко световноизвестни величия. Част от галерията е посветена на ценна колекция от английски порцелан, която е една от най-впечатляващите в Канада;

- Градския център, който през зимата се превръща в пързалка за зимни кънки и е сред основните атракции в града. През лятото пък периодично се провежда разнообразни концерти, театрални представления и различни фестивали. Тук се намира и огромният градски парк, който заради мащабните си размери е разделен на различни тематични зони, които са над 40 на брой. В него можете да видите дървета, които са на над 400 г.;

- Парк Уилмът, който е чудесно място както за спорт, така и за отдих на цялото семейство. Неговите добре поддържани алеи са подходящи за джогинг и колоездене, а няколкото тенис корта са предвидени за любителите на по-изтощителните спортове. Има доста атракции за децата, както и специални площ, отделени за хората решили да си направят пикник;

- На 15 км. от Фредериктън се намира парка Мактакуак, който се е разпрострял на площ от 5, 25 кв. км. Освен тенис кортове, алеи за велосипедисти и специално пригодени по-широки пътеки за езда, тук има и голф игрище, което никак не е малко по размер.

Най-подходящото време за посещаване на Фредерикстън е през есента, защото тогава времето все още е приятно и можете да станете свидетел на провеждащият се тук фестивал на джаза и блуса по случай прибирането на реколтата.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати