Музей на ГДР

Музей на ГДР

Една от съвременните атракции и забележителности в германската столица Берлин е откритият през 2006 г. Музей на ГДР (DDR Museum). От момента, в който е отворил врати този нестандартен музей, той привлича все повече и повече туристи и гости на града. Идеята е нагледно да се покаже как е протичал ежедневният живот на хората, живеещи в източната част на страната по време на Разединена Германия.

Освен от чужденци той е посещаван и от много хора, живели в Западна Германия, които не могат да възприемат факта, че инженерите са получавали почти същите възнаграждения като работещите в сферата на селското стопанство и земеделието. Не са им познати пионерските връзки и различната мода, която са спазвали техните източни събратя.

Откриването на Музея на ГДР се случва благодарение на Петер Канцелман, известен немски политолог и етнолог. Той имал силното желание да покаже на съпругата си как само преди няколко десетилетия животът в Западна и Източна Германия бил коренно различен. Решил да я разведе из източната част на Берлин, за да може нагледно да й покаже останките от Берлинската стена и да потърси място, което да показва истинското ежедневие на гражданите от някогашната ГДР. Такова място обаче не съществувало.

Музейя на ГДР

Така се заражда идеята за създаване на Музей на ГДР, в който хората не само да видят с очите си ежедневните вещи, свързани с живота в ГДР, но да могат и да ги докоснат и да открият коренната разлика в живота на източногерманците и западногерманците.

Петер Канцелман веднага сформира екип от историци и започва да търси начини за финансиране на своето начинание. Среща подкрепата на много политически лидери и благодарение на приятели, живели от другата страна на Желязната завеса, успява да събере ценни предмети, показващи ежедневието на хората от ГДР.

Музей на ГДР, Берлин

Музеят отваря врати през 2006 г. и предизвиква истински фурор. Сред разнообразни предмети като ученически чанти, посуда, дрехи и обувки можете да зърнете и надписи, красили бившите общински сгради на ГДР, които гласят "Да се учиш от Съветския съюз означава да се учиш да побеждаваш." Най-нестандартното хрумване на Петер Канцелман, който е собственик на музея, е че всичко експонати могат да бъдат докоснати. По този начин се постига атмосфера, доста различна от тази в обичайните музеи.

Голямо впечатление предизвиква изложеният в една от залите "Трабант", един от символите на ГДР. Тази направена от кадастрон кола вече рядко може да се срещне по улиците, но тук имате възможност дори да седнете в нея и да си представите, че шофирате.

Музей на ГДР в Берлин

Освен на ежедневието, експозицията на музея предлага и цял раздел, посветен на Желязната завеса, на Щази и на наложената в ГДР диктатура. Целта е да се покажат всички фрагменти от историята на Източна Германия без да има някакво изопачаване. На вниманието на посетителите са предложени и множество фотографии и документи. Пресъздадени са дори интериорни решения на всекидневна, кухня и баня от времето преди 1989 г.

Можете да посетите Музея на ГДР по всяко време на годината. Той се намира на ул. Карл Либкнехт 1, на първия етаж на луксозен комплекс. Билетите за възрастни са 5. 50 евро, за деца има намаление в зависимост от възрастта им. Музеят работи всеки ден, без понеделник, от 11 до 20 ч., а в събота е с удължено работно време до 22 ч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати