Колоната на свободата в Берлин

02.10.2013
Колона на свободата Берлин

Колоната на свободата (Victory Column) е един от най-важните исторически паметници на Берлин и се е превърнал в негов символ. Тя е построена по заповед на Уилям I през периода 1865-1873 г. в чест на военните победи на тогавашна Прусия в датската война от 1864 г., Австро-пруската война от 1866 и Френско-пруската война от 1870-1871, които довеждат до създаването на Втория Германски райх.

Първоначално тази великолепна статуя се е намирала на Републиканският площад пред Райхстага, но през 1938-1939 г. е преместена в центъра на кръговото, известно кат Великата звезда, от което тръгват пет от най-важните главни пътя на Берлин. Колоната на Свободата присъства във всеки пътеводител за града и е една от топ-забележителностите му.

При своята направа Колоната на Свободата е достигала височина от 50, 66 м., но след преместването й на сегашното й място към нея са добавени още 7.5 метра и сега достига почти 67 м.

Колона на свободата в Берлин

Колоната е изградена от Йохан Хенрих Щрак, който е ученик на световноизвестния архитект Карл Шинкел. Фридрих Драке, един от най-популярните германски скулптури, творил през 19 в., пък е автор на самата статуя, която елегантно е поставена на върха й. За направата ий са му били необходими 807 дни.

Статуята, често наричана от местните жители Златната Елза, има уникална одежда, която блести отдалече със златист оттенък. Това е постигнато през 1987 г. след даряването на 1 кг. злато, което правителството на Германия е отпуснало за направата й.

Статуята, представяща богинята на победата Виктория е с височина от 8.3 м. и днес се приема като символ на Обединението на Германия.

Гросе Щерне Берлин

В краката на богинята Виктория се намира платформа, на която можете да се изкачите пеша по направената стълба в кулата или с вградения неотдавна асансьор. Ако имате страх от височини е по-добре да разгледате този монумент само отвън. Платформата е на височина от 48 м. и от нея се открива невероятна гледка към целия град и по специално към красивия Тиргартен. Въпреки че се намира в самия център на Берлин, до колоната може да се достигне само минавайки през подлеза, защото е в центъра на интензивно кръгово движение и няма пешеходни пътеки.

Във вътрешността на колоната е отворил врати малък исторически музей, в който можете да получите допълнителна информация за изграждането на този паметник и за историческите събития, довели до направата му.

Колоната и нейната величествена статуя, както и музеят, са отворени за посетители от 1 април до 31 октомври с работно време от 9.30 до 18. 30, а през уикенда до 19.30. От 1 ноември до 31 март можете да ги посетите от 10 до 17 ч., а през уикендите до 17. 30. През лятото тук отваря врати магазин, в който можете да си закупите ценни сувенири. Той е с работно време от 12 до 17 ч.

Можете да посетите този исторически паметник по всяко време на годината. През 2008 г. тук произнася речта си и американският президент Барак Обама, а допреди няколко години пред Колоната на Свободата се провеждаше прочутият Парад на любовта, на който присъстваха хиляди хора, идващи от различни краища на страната и чужбина.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати