Джела

01.08.2013
Град Джела

Италианския град Джела (Gela) се намира в южните части на страната, на остров Сицилия. Разположен е на самия бряг на Средиземно море, на около 80 км. от столицата Калтанисета на едноименната провинция. Населяван е от около 80 000 души и е сред най-големите градове на острова.

Гела е един от най-древните градове на Сицилия, тъй като първите заселници са се появили още в древността. В земите, на които днес е разположен Джела са се появили гръцки колонисти от Родос и Крит и му дават името Джела от гръцката дума Gelos, означаваща река, която се влива в морето.

За година на основаването на града се приема 689 г. пр. Хр. По време на гръцкото управление той започва бързо да се развива, тъй като гърците били завзели голяма част от южните области на днешна Италия. В продължение на няколко века Джела е един от големите политически играчи в Сицилия.

През 406 г. пр. н. е. градът е победен при неравна борба с Картаген и оцелелите жители търсят спасение в Сиракуза. Малко по-късно част от населението се завръща в Джела, но социалният натиск е толкова силен, че при поредният конфликт с Картаген, градските аристократи предпочитат без бой да предадат града, отколкото да се обединят с бедните.

Следва период на упадък на Джела и за дълго време той изчезва от историческите хроники. Има най-различни предложени версии от историците, но нищо не е доказано.

В края на 10 век на мястото на някогашния град Джела е имало арабски село, наричано от европейците Хераклея, но през 13 в. император Фридрих Втори започва строежа на замък заради стратегическото местоположение на някогашния град. Постепенно териториите се заселват и през 1561 г. се създава херцогство Теранова.

Джела

След обединението на Италия градът е наречен Теранова ди Сичилия, а древното си име Джела е официално върнато през 1927 г. През 1950 г. в покрайнините на Джела е изградена голяма петролна рафинерия, която е водещ фактор в икономиката на града, но в същото време е неблагоприятна за развиването на туризма.

Въпреки това Джела е един много интересен град, който има какво да Ви предложи. Особено приятно ще е посещението за тези, които са любителите на археологията. Тук се намират най-добре запазените градски стени, останали от гърците.

Сред основните атракции на града са акропола и катедралата, посветена на Св. Дева Асунта. Тя е построена през периода 1766-1794 г. върху по-малка църква и днес се счита за символ на града. Можете да посетите и археологическият музей, в който можете да научите повече подробности от историята на този сицилиански град, както и да разгледате древни артефакти.

Освен многобройните исторически забележителности, с които може да се похвали, Джела е и първият град в Сицилия, в който е построен язовир, както и с първият магазин за хранителни стоки, известен като Аристрат.

Можете да посетите града по всяко време на годината, защото Джела е един от рекордьорите по брой слънчеви дни в годината и затова е силна конкуренция на Родос, известен като "Островът на слънцето". Имайте предвид обаче, че летните месеци могат да са доста горещи.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати