Маршрути за поклоннически туризъм

09.06.2013

В последните години се забелязва все по – широко развитие на поклонническия туризъм. Голяма част от хората искат да опознаят забележителни паметници на културата, архитектурата и изкуството.

Еднодневни, двудневни и многодневни поклоннически турове се организират както от туроператорските фирми, така и от храмове и културно-просветни центрове. В България има над 500 манастира, в много от които могат да се видят безценни образци на църковното изкуство.

Така в района на София има няколко манастира, които си заслужава да бъдат разгледани. Това са Сеславския, Елешнишкия, Германския и Лозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел", като в маршрута не трябва да се пропускат църквата в село Лозен и манастира в Горни Богров.

Маршрути за поклоннически туризъм

Ако началния пункт е Варна, тук могат да се разгледат старите български столици и манастири по маршрута Плиска, Мадара, Велики Преслав, манастира "Св. Пантелеймон", Патлейна и Златарския манастир.

Край Русе не са за пропускане Басарбовският манастир и Ивановските скални църкви. Добър маршрут край Дряново и Казанлък са Соколския манастир, Шипка и Долината на тракийските царе край Казанлък.

При поклонническо пътуване из Родопите не трябва да се пропускат Кръстова гора, Бачковския манастир, Араповския манастир, Асеновата крепост, Горноводенския и Кукленския манастир.

По-дълги пътувания могат да се предприемат към Троянския, Клисурския и Рилския манастир.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати