Замък Щрюнкеде

Замък Щрюнкеде

Херне е прелестен германски град, който винаги очарова своите гости. Една от най-големите негови забележителности е замък Щрюнкеде (Strünkede Castle), който е заобиколен от красиво езеро. Той се намира в района на Баукау и е превърнат в музей, който е целогодишно отворен за посетители.

Замък Щрюнкеде е красива барокова сграда, построена през 16 и 17 в. В двора му се намира най-старата постройка в Херне. Това е параклис, датиращ от 1272 г., който като се има предвид възрастта му, е в доста добро състояние.

Замък Щрюнкеде

Не е ясна точната година на построяване на двореца, но за първи път писмено е споменат през 1243 г. През 1263 г. историческите сведения сочат, че съществуваща тогава крепостна кула е дадена за 100 марки на граф Дитрих Четвърти от Клеве.

През следващите векове тази самостоятелна постройка е обновявана и разширявана на няколко пъти. Имала е най-различни собственици и предназначение. Окончателният си завършен вид замъка постига едва през 16 и 17 в., когато се оформя красив дворцов комплекс, решен в модерния тогава бароков стил.

Днес замъка Щрюнкеде е превърнат в музей, в който можете да проследите историята на град Херне. Разделен е тематично на различни сектори. За любителите на биологията има зала, показваща препарирани диви животни. Сред тях най-забележителни са огромните елени и мамутските кости, които са разположени на фона на изящните мебели Бидермайер, датиращи от 19 в.

Изключително интересна е колекцията от лъскави оръжия, пясъчни и слънчеви часовници и богатата колекция от стъкло. Разгледайте секторите, показващи предмети от древността и ранната история, от които ще добиете пълна представа за историята на града и неговия замък.

Природонаучният музей Айкелман е изключително подходящ за семейства с деца, защото тук ще можете да запознаете малчуганите си с историята на Херне. Идеално място е и за по-любознателните хора, които искат да разберат за културното, икономическото и историческото минало на цялата област.

Градската художествена галерия, помещаваща се също в замъка, е един от най-важните форуми на художниците от региона. В нея има постоянна изложба, на която освен платна и произведения на изкуството на художници от Херне, ще можете да видите и картини на майстори на четката от различни краища на Германия и Европа.

Освен за културни мероприятия, замък Щрюнкеде служи и за спортни прояви. През 1932 г. в огромния му парк е изграден стадион, на който са играли дори участниците в германската Бундеслига.

Можете да посетите замък Щрюнкеде и красивият му парк по всяко време на годината. Имайте предвид, че входът на природонаучния музей е свободен всяка неделя от месеца.

Освен това е добре да се информирате за културния афиш на замъка, защото в него често се провеждат най-различни представления и културни мероприятия.

Снимки: holidaycheck.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати