Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Форт Танйонг Катонг

Форт Танйонг Катонг

Форт Танйонг Катонг, Сингапур

Една от атракциите на Сингапур е паркът Форт Танйонг Катонг (Tanjong Katong Park). Макар че е особено популярен като място за пикник, за разходки и за практикуване на различни видове спорт в районите Road Meyer и Tanjong Rhu, този парк всъщност има голяма историческа стойност заради намиращата се в него въоръжена крепост, останала за спомен от времената на британската колонизация. Тя е открита съвсем наскоро от археолози и вече е започнала да привлича туристи от всички краища на света.

Строежът на Форт Танйонг Катонг започва през 1879 г. като част от поредица от отбранителни съоръжение и укрепления по протежение на южния бряг на Сингапур. Целта му е да защитава източните области срещу евентуална руска или холандска инвазия в Азия.

Съвсем наскоро при направени археологически разкопки в района бяха открити ценни предмети, свидетелстващи за началото на военната история в Сингапур. Сред тях са глинени съдове и монети, но най-значимото откритие са останките от подвижен мост и ров, които са част от крепостта, която има над 125-годишна история.

Крепостта заема площ от около 2 хектара и цялостното й откриване става едва през 2001 г. от Джак Сим. Археологическите разкопки продължават и през следващите години, но понастоящем изкопните дейности за приключили и се обсъждат различни проекти за опазването на този паметник.

Парк и Форт Танйонг Катонг, който доскоро беше обграден и недостъпен, вече е отворен за обществеността. Тук освен, че ще можете да се отдадете на рутинните си разходки или да поспортувате, ще имате възможността да надникнете във военната история на Сингапур по време на британската колонизация.

Днес се знае, че форт Танйонг Катонг, изграден през периода 1879-1901 г., е едно от най-старите военни укрепления на територията на островната държава. Това е единствената по рода си военна крепост в източната част на Сингапур.

Поради отдалечеността си тя е била изоставена и преоткрита едва през 2001 г. Към днешна дата тя е категоризирана от археолозите като една от най-важните находки и е определена за "истинска крепост на 19-ти век".

Форт Танйонг Катонд е дело на Хенри Едуард Маккалъм, който е проектирал и сградата на историческия музей в Сингапур, намиращ се на ул. Stamford Road. Крепостта отразява опасенията на основателят на британската колония, сър Стамфорд Рафълс, че и други европейски сили могат да атакуват новопридобитите му земи. Тя е изградена заедно с отбранителните крепости на остров Сентоса, които отдавна са се превърнали в туристически атракции.

След построяването на крепостта британците се сблъскват с няколко проблема. Основен се оказва факта, че военното съоръжение е изградено върху мека почва и всеки път при провеждане на контролни изстрели, обхватът им се е размествал.

Друга недомислица била, че оръдията му били от типа 8-инча, а боеприпаси за тях трудно се намирали. Затрупан от проблени от самото начало, фортът бързо бил изоставен и престава да бъде използван за защита на островната държава.

В началото на века археолози, заедно с над 1000 доброволци, вариращи от деца до пенсионери, започват разкриването на останките от форт Танйонг Катонг. Благодарение на техните усилия днес 125-годишния форт е отворен за посетители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати