Национален парк W

15.08.2013
Национален парк W

На границата на Нигер, Буркина Фасо и Бенин се намира един изключителен парк, който е разположен около криволичещ участък на река Нигер, поради което носи простото название W. Реката се явява жизнено важна и около нея много животни са намерили постоянен източник, от който да утоляват жаждата си. Поради голямото разнообразие на флората и фауната му национален парк W е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Паркът е създаден през 1954 г. още по времето на френските колонизатори. Той се намира в центъра на по-голяма защитена територия. Най-важна за него е река Нигер, третата по големина река в Африка. Дивата природа тук е истински рай за орнитолозите. Срещат се най-различни видове птици, сред които бакаси, сини, бели и чукоглави чапли, дъждосвирци, пчелояди и други.

До момента в парка за изброени над 1000 вида висши растения, голяма част от които застрашени от изчезване. Такова е и растението Acacia gourmaensis, което се среща изключително рядко. Особено ценено е Kigelia Africana, тъй като плодовете му са годни за консумация и от него се произвеждат много противотуморни лекарства и препарати, използвани в гинекологията.

Сред растителните видове се отличава и африканския боабаб. Тези великански дървета имат дебела кора и са сред най-използваните от човека африкански дървета. Плодовете му са годни за консумация, а стъблата, листата и кората му се използват в медицината.

Животинският свят също е изключително богат. Тук ще намерите множество представители на едрите бозайници като гепарди, хипопотами, леопарди, лъвове, слонове, павиани, африкански биволи и много други.

Голямо е разнообразието от маймуни в национален парк W. По дърветата ще видите весело да си играят павиани и патаси. От котките тук се среща и каракала, който в наши дни се използва в Азия за лов. Чакалите и петнистите хиени са също сред обитатели те на парка. Единствено не са срещани от години диви кучета и жирафи, които преди също са смятали това място за свой дом.

парк W

От влечугите в парка има и много опасни за човека същества. Такъв е нилският крокодил, който не надвишава два метра, но е изключително агресивен. От змиите често срещани са зелената мамба, черно-бялата кобра, африканската усойница и рогатата пепелянка.

Сред разнообразието от риба, особено внимание заслужава нилският костур, който достига дължина от повече от два метра и тежи близо 220 кг. Този мощен хищник не се страхува от никой, дори и от крокодилите.

За съжаление, въпреки усилията, които полага ЮНЕСКО за поддръжката на национален парк W, задачата се оказва доста трудна. Не е лесно да може да се опази територия, която се намира на границата на три много бедни държави. В допълнение идва и териториалния спор между Нигер и Бенин. Днес освен ЮНЕСКО усилия за опазването на това биологично богатство полага и Европейския съюз.

Можете да посетите национален парк W по всяко време на годината, но най-подходящи са месеците от ноември до март, след дъждовния сезон и преди силната жега на лятото.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати