Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»София – в топ 10 на най-западащите градове в света

София – в топ 10 на най-западащите градове в света

MarianeMariane
Джедай
2k
Град София

Столицата на БългарияСофия, влезе в топ 10 на градовете, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало. Класацията на авторитетното икономическо издание „Икономист интелиджън юнит“ (EIU) изследва качеството на живот в 140 града по цялата планета.

Оценката за привлекателност на градовете за живеене се дава въз основа на 30 критерия, които са обединени в 5 категории, които имат различна относителна стойност при крайното определяне на индекса.

Градовете по цял свят се получават оценки въз основа на тяхната стабилност, достъп до здравеопазване, образование, инфраструктура, култура и околна среда. На база получените оценки населените места се определят като приемлив, поносим, неудобен, нежелан и лош за живеене.

В момента София заема незавидното 87 място в класацията, което я нарежда сред градове като Панама сити, Дамаск, Мускат, Найроби, Рейкявик и Тунис.

София Банята

Българската столица е загубила около 5 % от предишната си привлекателност за последните пет години и е събрала едва 70.5 единици от 100 възможни в класацията на Икономист интелиджън юнит.

Спадът, който българския град е индексирал е съизмерим само с този на Кайро, Триполи и Дамаск, което е една тревожна тенденция, защото по улиците на „колегите“ ни чест се пролива кръв при сблъсъци, а София все още не.

За трета поредна година за най-добър град за живеене е обявен австралийският град Мелбърн, който измести австрийската столица Виена в оспорвана надпревара.

В топ 10 на най-добрите градове за живеене има само още един европейски град и това е Хелзинки, столицата на Финландия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати