Национален парк Ичкеул

11.09.2013
Национален парк Ичкеул

В Тунис, която е известна по света с невероятното разнообразие на животинския си свят, се намира езерото Ичкеул, което е изключително важно място за почивка на мигриращите птици. То, както и принадлежащите към него блатисти райони, е част от защитена територия, позната като Национален парк Ичкеул (Ichkeul National Park). Заради огромното си значение през 1980 г. е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Някога на територията на Северна Африка е имало множество езера и Ичкеул се явява последното запазило се до наши дни. Разнообразието на представителите на птичия свят е огромно. Тук ще срещнете розово фламинго, няколко вида щъркели и различни видове гъски и патици. Защитената територия, която обитават те, се равнява на 126 кв. км. Критериите за да бъде включен националният парк към световното наследство е голямото биоразнообразие.

По своята същност езерото Ичкеул е плитко езеро с доста променливо ниво на водата. В резултат на строителството на язовири по три от основните реки в Тунис, птичият свят в Ичкеул е застрашен. През 2003 г. броят на водоплаващите му обитатели достига рекордно ниско ниво, при което са наблюдавани едва 11 000 пернати. След като до 2005 г. в резултат предимно на обилни валежи нивото на езерото се покачва значително, обитателите му са изчислени на 35 000.

Национален парк Ичкеул се намира в североизточните части на Тунис, на около 25 км. югозападно от град Бизерте. Наред с Доняна в Испания, Камарг във Франция и Ел Кала в Алжир, той е една от четирите влажни зони от западното Средиземноморие. Разделен е на няколко части - соленото езеро Ичкеул, изолиран горист масив, известен като Джебел Ичкеул и няколко области, в които преобладават сладководните езера. Основното езеро Ичкеул се подхгранва от множество реки от запад и юг и е косвено свързано с морето.

Национален парк Ичкеул осигурява местообитание за зимуването на хиляди водолюбиви птици. В него се съдържат растения, които са техен основен хранителен източник. Езерото, което заема площ от 8 500 хектара е прекрасно място за отпочивка на мигриращите птици, голяма част от които са обявени за застрашени видове.

През 2006 г. след дълги спорове ЮНЕСКО решава да включи обекта като застрашен, тъй като преценява, че правителството на Тунис е предприело мерки, чрез които солеността на водата на езерото променя състава си, с което не е вече толкова атрактивна за много птици.

Според дадените указания правителството на тази африканска държава прави няколко стъпки, чрез които да се намали солеността на езерото и до този момент то почти е възвърнало предишния си състав. Обитателите му бързо започват да се завръщат по домовете си и парк Ичкеул отново става една от -най-предпочитаните туристически дестинации в района.

Можете да посетите Тунис и неговия невероятен парк по всяко време на годината, но за основен сезон се счита времето от април до октомври.

Снимка: demotix.com

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати