Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Йоркширски скулптурен парк

Йоркширски скулптурен парк

Йоркширски скулптурен парк

Град Уейкфийлд, Великобритания, е един от градовете, които предлагат много забележителности на своите гости. Наред със старинни замъци и църкви, градът може да зарадва своите гости с красиви градини, които със своите скулптури на именити скулптуристи са се превърнали в международен център за модерна и съвременна скулптура, известен като Йоркширски скулптурен парк (Yorkshire Sculpture Park).

Това е едно изключително място, което има за цел да вдъхнови своите посетители с невероятните произведения на изкуството, които са пръснати из красиво оформените му тревни площи.

Йоркширският скулптурен парк се намира в имението Бретън от 18 в. и изглежда като музей на открито. Разполага с четири отделни закрити галерии, в които освен скулптури можете да разгледате и временните гостуващи изложби.

Сред по-интересните произведения на изкуството в парка можете да срещнете имената на Хенри Мур, Джеймс Турел, Антъни Каро, Ева Ротшилд, Барбара Хепуърт, Антъни Гормли и много други. Тук са изложени някои от най-ценените им творби, които всяка година привличат все повече посетители към парка.

Особено впечатляващи за гостите са творбите на Хенри Мур, тъй като тук се помещава най-богата му колекция от произведения на изкуството. Обърнете внимание на бронзовите му скулптури, с които е станал особено популярен.

Самата природа в парка е уникална. Разкриват се забележителни гледки към старинни имоти, повечето от които са от 17 и 18 в. Пленителните езера, живописната долина и красиво изработените мостове, в съчетание с уникалните скулптури ще оставят у Вас чувство за спокойствие, като в същото време ще Ви заредят с положителна енергия.

Йоркшир скулптурен парк

Само допреди няколко години в парка имаше доста тайни кътчета, които не бяха отворени за посетители. Благодарение на оживения интерес към него през 2011 г. за публичността са достъпни много нови и вълнуващи гледки. Реставрирани са отдавна забравени части от имота, включващи мостове, беседки, алеи и исторически езера.

Йоркширският скулптурен парк разполага с модерен посетителски център, в който можете да получите допълнителна информация за живота и творбите на отделните скулптуристи и художници, които са представени в изложбените пространства. След като разгледате парка, можете да пробвате вкусното меню на ресторанта, да пийнете ароматно капучино в кафенето към парка или да посетите арт-магазина.

Можете да посетите Йоркширския скулптурен парк по всяко време на годината, без дните около Коледа и Нова година. Той работи всеки ден от 10-17 ч., а от 22 март до 28 октомври е с удължено работно време до 18. 00. Това, което също радва всички посетители на парка е, че входът е свободен за всички изложби. Плаща се единствено символична сума за паркинга пред входа му, която се използва за поддръжката на парка и за стартиране на различни проекти с научна насоченост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати