Долината Мадриу-Перафита-Кларор

31.10.2013
Долината Мадриу-Перафита-Кларор

Не са много хората, които като се замислят къде биха отишли на пътешествие, се сещат за една малка държава, сгушена в сърцето на Пиренеите. Става въпрос за Андора, която в продължение на столетия остава незабелязана, най-вече заради труднодостъпното й месторазположение. Природата на тази малка държава обаче се характеризира с много интересна флора и фауна от алпийски тип. Тя е изключително богата на гори и планини и през лятото приютява все повече и повече спортисти и любители на природата.

Особено интересна е ледниковата долина Мадриу-Перафита-Кларор (Madriu-Perafita-Claror), която се намира в южната й част. Тя заема площ от 43 кв. км. или една девета от общата площ на Андора. В нея се среща такова богатство и разнообразие на растителния и животинския свят, че заради своята значимост тя е включена като обект в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тази защитена местност е първият и единствен обект, признат от световната организация.

Ледниковата долина Мадриу-Перафита-Кларор е заобиколена от юг, запад и изток от планини, а в северната й част се намира долината на река Валира. В този район минават само пешеходни пътеки и туристически маршрути, улици липсват. Може би това е причината това място да е запазило своето девствено очарование, което се е превърнало в цел за много гости от страната и съседните държави.

Това, което отличава Мадриу-Перафита-Кларор е не само запазената непокътната природа. Тук на много места се виждат останки от къщи и скромни имения, които свидетелстват за това, че долината е обитавана преди повече от 700 години. Има открити дори специални постройки, в които някога се е топяло желязо.

През Средновековието в няколкото оформили се селища се е отглеждало грозде, а по-късно горите са използвани за производството на дървени въглища. До края на 18 в. местното население се е занимавало и с добива на желязна руда и ковачество.

Днес в Мадриу-Перафита-Кларор са останали само две селца, в които има не повече от 12 къщи. В тях ще попаднете в един напълно непознат и необикновен свят, сякаш сте се върнали с векове назад във времето. Няма да видите магистрали или булеварди, светофари, оживени търговски центрове или високи жилищни сгради.

Малкото къщи, които ще зърнете, са на не повече от два етажа и са скътани сред невероятната природа на ледниковата долина. Гледките на отвесни скали, ледници, живописни долини, гори и пасища са едни от малкото, които могат да се видят днес.

Макар че долината Мадриу-Перафита-Клароро е доста трудно достъпна, пътешествието до нея със сигурност си струва. Можете да се включите в организирани разходки по определени туристически маршрути за цена от около 60 щатски долара. Възможно е, разбира се, да се отправите и на индивидуална разходка, но е добре да проучите предварително районът, защото той никак не е малък.

Можете да посетите долината Мадриу-Перафита-Кларор по всяко време на годината, но най-доброто време за пешеходен туризъм е от юни до септрември. Не се предвиждат задължителни имунизации за Андора.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати