Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Амазонска джунгла

Амазонска джунгла

Амазонска джунгла

Река Амазонка безспорно заслужава място в книгата за рекордите, тъй като тя е най-пълноводната река на света, която излива на всяка секунда по 120 000 куб. м. вода в Атлантическия океан. Сравнено с водата, която река Дунав излива в Черно море, това е повече от 20 пъти повече. Със своите 1100 притока тя има и най-големият басейн - 1 милиона квадратни километра. Това, което е наистина изумително обаче, е екосистемата, която е създадена от реката по нейното течение. Целият регион, който обхваща над 8 млн. кв. км. е познат като Амазонска джунгла или Амазония.

По площ Амазонската джунгла е почти толкова голяма колкото САЩ или цяла Европа, без Русия. Има повече растителни и животински видове, отколкото където и да е по света. А гъстотата на населението е само един човек на квадратен километър. Причината за тази ниска населеност са предимно огромните опасности, които се крият тук за човека. Огромни змии и диви животни дебнат из дъждовните гори за своята плячка и рядко постигат неуспех.

Тучната Амазонска джунгла се развива не заради характерните качества на почвата, а въпреки тях. Земята тук е много бедна на хранителни вещества, защото във водите на Амазонка почти няма минерали. Растенията обаче са създали дебел килим от корени, в които се крият микоризни гъбички. Те абсорбират хранителните вещества от почвата и предават някои от тях на растенията. Огромно значение за растителността имат и термитите, които тук са в изобилие. Дървеният материал, който превръщат в прах, всъщност бързо се превръща и в хранителна съставка на почвата.

Не е ясен точният брой на растенията, които виреят в Амазонската джунгла. Предполага се, че в цяла Амазония има около 5000 вида дървета, 50 000 вида цветя и около 30 милиона насекоми. На един хектар гора живеят над 500 различни видове дървета, докато в Европа бройката е едва 100, като дори и това е рядко срещано явление.

Фауната също е изключително разнообразна. Тук могат да се видят ягуари, диви свине, бразилски тапири, ленивци, четирипръсти маймуни, анаконди, речи делфини и какви ли не други видове. Интерес представлява кинкажуто, което има размерите на котка. Храни се през нощта и виси сред клоните на джунглата с помощта на дългата си опашка.

От огромното разнообразие на птици можете да срещнете папагали, тукани, колибри, соколи, червени папагали ара и др.

Амазонската джунгла

За съжаление в последните двадесет години над една трета от растителността на Амазонската джунгла е унищожена. А самата Амазония представлява една трета от световните горски площи. Опитите на бразилското правителство районът да бъде заселен чрез обещания за плодородна земя и богат добив се оказаха неуспешни. Въпреки че Амазония може да се възпроизвежда по уникален начин, се оказва че човекът не иска да получава от земята точно това.

За да може да бъде защитена Амазонската джунгла на нейната територия са създадени няколко защитени зони, превърнати в резервати или национални паркове. Сред най-големите е Национален парк Амазония, който граничи с река Тапажос в Бразилия и заема площ от около 10 000 кв. км.

Можете да посетите Амазонската джунгла по всяко време на годината, но избягвайте дъждовния сезон, когато мястото става почти недостъпно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати