Дарданелите

Дарданелите

Надали има човек, посетител на Турция, който да не е бил възхитен от Дарданелите. Този изключително тесен пролив в северозападните части на страната, свързва Егейско море с Мраморно море и предлага незабравими гледки. Разположен между полуостров Галиполи и Мала Азия, всяка година той привлича към себе си все повече туристи от всички краища на света, дошли да се разходят с кораб по него и да разгледат градовете и селцата, през които минава маршрутът им.

В миналото Дарданелите е бил известен като Хелеспонт - название, свързано с многобройните митове и легенди, витаещи около този пролив. Сегашното му название идва от Дардан - древен, но славен гръцки град, който е бил разположен на азиатския му бряг.

Дарданелите има дължина от около 60 км. и ширина между 1.5 и 6 км. От европейската му част се намира полуостров Гелиболу, известен и като Галиполи, а азиатската- полуостров Бига. По пролива всеки ден минават множество фериботи или малки екскурзионни кораби, които превозват както обикновени търговци, пътуващи към Чанаккале, така и любопитни туристи.

Дарданелите имат важна историческа роля, тъй като древния град Троя се е намирал в близост до западния му бряг. С него са свързани много исторически събития, включително и Троянската война, която се е разигравала съвсем близо до бреговете му. Още през 480 г. пр. н. е. персийката армия на Ксеркс Първи го е пресичала с цел печелене на нови територии. По-късно, през 334 г. пр. н. е., армията на Александър Македонски също е преминала през проливаа. Сред по-новите исторически събития са военните действия, водени между Турция и Антантата по време на Първата световна война.

Причина за това е договорът от 1841 г., според който през Дарданелите са могли да преминават само турски военни кораби, което никак не се харесва на страните от Антантата. Днес в памет на битката при Чименлик през 1915 г., когато Мустафа Кемал, командир на турската армия успява да стане победител в битката, при която загиват близо 500 000 войници, е открит музей, в който се съхранява копие на кораба Нусрат, използван да минира пролива по време на войната.

Дълго време Дарданелите са се казвали Хелеспонт, което в превод означава Морето на Хела. Според старогръцките митове и легенди преди около 7000 години децата на крал Атамант, Фрикс и Хела, са прокудени от мащехата си. Те яхват летящия овен със златното руно, който им е подарък от истинската им майка, Нефела, за да успеят да се спасят. По време на полета им принцеса Хела пада във водата на днешните Дарданели, поради което провлака започва да се нарича Хелеспонт.

Днес Дараданелите са се превърнали в една от най-големите атракции. По тях минават многобройни маршрути и обиколки, стигащи до известни туристически дестинации, включително и до мястото, на което някога се е намирала Троя. Заради големия интерес е добре обаче предварително да си направите резервация.

Най-подходящото време за пътуване през Дарданелите са пролетните и есенните месеци, защото времето през лятото може да е непоносимо горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати