Грейт Глен

19.12.2013
Грейт Глен

В Северната част на Великобритания се намира една приказна долина, известна като Грейт Глен или Глен Мор (Glen More). Тя представлява тясна ивица, която заради фантастичната красота на пейзажа е посещавана всяка година от хиляди туристи.

Тази тънка като стрела долина, преобразяваща Северна Шотландия в остров е място на древен разлом в земната кора, който е от изключителен интерес от страна на геолозите. Разпръснатите по протежение на Грейт Глен езера Лох Нес, Лох Ойх, Лох Лохи и Лох Линне, почти превърнали се в един залив, са главната причина районът да се нарежда сред най-предпочитаните туристически дестинации на Великобритания.

Грейт Глен, заедно с бреговете на дългите тесни езера образува една почти права линия, наподобяваща дълбок белег върху красотите на Шотландия. Този белег обаче вместо да я загрозява, предоставя едни от най-прекрасните гледки, които човек може някога да види. Започва от района на град Инвърнес и продължава до залива на Лох Линне във форт Уилямс, като по време на своя маршрут се разделя на две, образувайки обща дължина от около 200 км.

Самата долина е около 90 км., а историята ѝ започва преди 350 милиона години. Тогава издигането на земната кора образува пукнатина, която всъщност днес е долината Грейт Глен. По това време огромния континент Лавразия се разделя на Евразия и Лаврентия, т.е. разделя Северна Америка и Европа, заедно с по-голямата част от Азия.

Грейт Глен, Шотландия

По този начин се образуват и някои от най-големите острови- Гренландия, Великобритания, Нюфаундленд, Свалбард и Ирландия. Колкото и невероятно да звучи, дори и днес, ако изрежете от картата тези острови и се опитате да ги съпоставите, те ще си паснат почти перфектно, подобно на пъзел.

Тук, в южния край на Грейт Глен е най-високият връх на Великобритания - планината Бен Невис. Разбира се, тя далеч не може да се сравни с Алпите или Хималаите, тъй като височината на Шотландския Еверест е само 1343m, но все пак за англичаните и шотландците, Бен Невис е източник на гордост. За да се изкачите по нея дори не се изисква някакво специално оборудване и мнозина са го правели с елементарни обувки като маратонки. Красотата, която се разкрива от нея обаче е поразителна.

Долината Грейт Глен

Жителите на долината отдавна са се интересували от морето, но плуването във водите му никак не е било лесно. За да могат корабите от Инвърнес да стигнат до Форт Уилямс е било необходимо да изминават път от 800 км., по време на който много от тях поради бури или други климатични промени са се разбили в коварните скали.

В търсене на по-удобен воден път, който да свързва двата бряга, хората отдавна са се взирали в Грейт Глен, но не са успели да измислят начин, по който да заобиколят маршрута. Едва по времето на кралица Виктория, около средата на 19 в., е изграден коридора през Шотландия. Днес той е известен като Каледонския канал и причината за построяването му е не толкова стратегическа, колкото за да се насърчи търговията и икономиката в този известен с беднотията си регион.

Най-дълбокото и най-известното езеро на Каледонския канал безспорно е Лох Нес. Това иначе тясно езеро достига на места дълбочина от 230 м. и поради наличието на торфени частици в него водите му винаги са почти непрозрачни. Може би това е причината за създаването на историите с чудовището Неси, за което се предполагала че може да е плезиозавър. В продължение на 1200 години суеверните шотландци вярват в съществуването на точа чудовище макар до днес да не са открити никакви научни доказателства за това.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати