Корниля

25.01.2014
Корниля

Едно от най-прелестните места в Италия безспорно е скрито в Лигурия. Макар и известна най-вече със своята столица Генуа, която в миналото е била позната като Суперба (Горделивката), тази италианска провинция се гордее със своите пет малки, живописни селца, оформящи Чинкуе Тере. На мястото, на което планините на Пиемонт се спускат в искрящо сините води на Средиземно море, се намират китните рибарски градчета Риомаджоре, Манарола, Корниля, Вернаца и Монтеросо ал Маре. Като част от Чинкуе Тере, което в превод означава Петте Земи, те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радват на нестихващ интерес от страна на гости от цялата страна и на туристи от различни краища на планетата.

Корниля (Corniglia), което е разположено по средата на пътя, минаващ през всичките пет градчета, е считано от мнозина за най-китното. До него се стига след изкачването на 368 стъпала, които са част от Синята пътека, опасваща покрай брега прословутите рибарски градчета. После по стръмен наклон ще стигнете до Корниля, която е скрита зад обширните лозови насаждения, с които се гордее.

Заради благоприятният климат по склоновете на хълмовете се отглеждат лозя, от които произхождат едни от най-хубавите вина на Италия. За специалитети на Корниля и на целия регион се считат вината "Чинкуе Тере" и "Скиакетра". Първото е полусухо и подхожда на всякакви сирена и местни специалитети, докато второто има доста сладникав вкус и се предлага само при по-тържествени поводи.

Корниля, Италия

Корниля е изключителен град, запазил романтичната си непринудена атмосфера. Някога това селце е било достъпно само по вода или на гърба на магаре, изкачващо се по стръмните склонове между селцата. За мнозина пейзажът е изглеждал негостоприемен заради трудната достъпност, но местните жители, които са оценили, богатството, с което разполагат, са успели да превърнат родния си град в истинско бижу. Тук всички къщи и постройки са оцветени по различен начин, предимно в пастелни цветове. Жълтите, розовите и оранжевите стени проблясват отдалеч на слънцето и приветстват посетителите на Корниля със своите накичени с цветя балкони.

Това, което е особено впечатляващо в Корниля, е фактът, че няма да видите автомобили по малките, криволичещи улички на градчето. Като част от Чинкуе Тере, който е резерват, тук коли нямат право да минават и на тяхно място ще видите само ярко оцветени дървени лодки. Дори и днес те са основното средство за придвижване, макар да има изградена и железопътна линия между петте градчета.

Можете да посетите Корниля по всяко време на годината, защото тук климатът е доста мек. През зимата хълмовете се покриват с искрящо бял сняг и децата се възползват да ги превърнат в снежна пързалка за спускане с шейни. Есенните багри също са изключително красиви и оранжевите и жълтите листа на кестеновеите горички се смесват с пастелните нюанси на градските къщи.

Може би най-подходящи обаче са месеците от март до май, тъй като тогава времето е най-благосклонно за разходки. Безспорно е препоръчително да стигнете до Корниля по Синият път, тъй като той предлага наистина незабравими гледки.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати