Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Софийският етнографски музей открива пролетна изложба-базар на мартеници

Софийският етнографски музей открива пролетна изложба-базар на мартеници

MarianeMariane
Джедай
2k
Грозни мартеници

Въпреки че до идването на Баба Марта остава още близо месец, Етнографския музей в София открива уникална изложба–базар на мартеници, която ще продължи до 8-и март. Готови мартеници, които са изработени от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, са подредени в залите на музея.

В рамките на изложението всеки от посетителите ще има възможността не само да се наслади на изящните модели на изложените мартенички, но и да се включи в творческия процес. За целта Етнографският музей в столицата ще открие специални работилнички.

Грозни мартеници

Творческите усилия на посетителите ще бъдат подкрепени от вещата ръка на някой майстор от задругата. Както обяснява един от творците Елизабета Иванова: „Традиционната мартеница трябва да бъде изработена предимно от бяло и червено. Но след това може да се прибави всичко, което ви харесва – мъниста или кончета в други цветове.

Специалистите обясняват, че изработването на мартеници е цяло изкуство и е повече от простото преплитане на бели и червени нишки. За някои краища на Северозападна България например е характерно изработването на мартеница от светло синьо и бяло.

Различават се и нюансите на червения цвят, които се използват в различните етнографски райони, или както с усмивка уточнява Цветанка Абаджиева от задругата на майсторите : „При родопчаните червеното трябва да си отива с пембето“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати