Занзибар (Zanzibar)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Занзибар (Zanzibar)

Остров Занзибар се намира на 35-40 километра североизточно от Танзания в кристалните води на Индийския океан. Островът е с площ 1658 кв. км, а населението му е около 800 000 души. Заедно с принадлежащите му малки островчета е неразделна част от република Танзания. Архипелагът е бил португалска, после британска колония до 1963, когато получава независимост.

Най-лесният транспорт дотук е със самолет - на територията му има модерно международно летище.

Градският интериор ще ви заплени със средновековни улички между дворци, а природата грабва със слънчеви плажове край приказни коралови лагуни. Именно, за да им се полюбуват голяма част от туристите тук предпочитат да пристигнат по вода от бреговете на Танзания.

Дори и само за да се насладите на неповторимите африкански залези тук, си струва. Сред другите атракции за туристите са гмуркане сред коралите, а междувременно може да видите рядката риба-лъв, която обаче има окраска на зебра. Рифовият парк край острова е дълбок 2-3 м, а природозащитниците непрекъснато контролират туристическия поток с цел опазване на красивите плитчини.

Занзибар (Zanzibar)

За местните жители риболовът е от голямо значение, защото той е основно звено на икономиката, като едновременно с това е свързан и с туризма. Друг отрасъл на стопанството тук е отглеждането на кокосови орехи и какао за износ. Наричат Занзибар островът на подправките, поради богатия набор на тези ароматни растения и подправки тук. Недалечният остров Пемба осигурява най-големите количества от световния добив на карамфил.

На централния пазар в града можете да намерите наистина богат асортимент от най-различни подправки, а пазаренето с продавачите е нещо почти задължително, което обаче доставя удоволствие. На пазара може да се намери абсолютно всичко – включително и редки антикварни предмети. Из многобройните кръчми по улиците е пълно с местни жители, които са изключително позитивни и винаги готови за разговор.

Архитектурата на Занзибар е смесица от африканско, персийско, арабско, индийско и китайско влияние. Доста с аи местата, където в постройките се усеща португалска или английска нотка. От индийската култура тук са останали т.нар. ажурени дърворезби, както и цветни стъклени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати