Ел Голеа

24.01.2011

Ел Голеа (El Golea) е екзотичен оазисен град, който представлява южната врата към пустинята Сахара. Разположен е в Централен Алжир, на 300 км южно от Мзаб и на 400 км. На север от град Иншалах.

Наричат го още Малкият рай, което е напълно заслужено определение. Палмовите дървета и пустинните рози са нещо, което ще ви донесе незабравими спомени.

Ел Голеа

Жителите на Ел Голеа се радват на най-хубавата питейна вода в цял Алжир. По пазарите можете да намерите и богат асортимент от плодове като фурми, портокали, череши, сливи, праскови. В повечето подобни оазисни градчета се отглеждат и предлагат единствено фурми.

За съжаление заради гражданската война от 1992 г. туризмът в Алжир сериозно страда и възможностите човек да пътува самостоятелно из страната, са ограничени. Хората тук имат и доста различни маниери.

Не е примеливо да пушите, без да поискате и получите разрешение от хората около вас. Ако след като запалите, вашият събеседник дипломатично започне да кашля и ви помоли да загасите, задължително трябва да се съобразите с това. Не се гледа с добро око на жени, които пушат.

През 10 в. по тези места се заселват берберски племена, които построяват град Гардая. И до ден днешен по хълмовете на града-оазис могат да се видят запазени останки от защитните им съоръжения.

Строгите порядки на исляма принуждават местните жени да се движат из улиците на града забулени, като единственото, което се вижда от тяхното тяло са очите.

Тук интересни за туристите са скалните рисунки в т.нар. Сахарски Атлас, които съществуват от близо 5000 г. Повечето от тях представляват изображения на хипопотами, бизони, слонове и други животни, които по това време още не са били изчезнали от Северноафриканския район.

Едно от най-известните места в Ел Голеа е гробницата на мюсюлманския светец Мулай Хас. Той бил благородник, който е извършил цели три поклонения до свещените земи на Мека.

В близост до града, на около 2 км. е разположена първата католическа църква, построена в Сахара през 1938 г.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати