Водопадът Игуасу (Iguazu Falls)

03.08.2010
Iguazu Falls

Водопадът Игуасу /Iguazu Falls/ представлява група от близо 300 водопади, които са с невероятно голяма ширина и мощ. Разположени са в рамките на аржентинския национален парк „Игуасу”, и на бразилския резерват „Игиасу”. Мощните води на едноименната река са формирали една от най-уникалните гледки по света на границата на двете южноамерикански държави.

Всъщност водопадите Игуасу са около 270, а като площ заемат близо 2.7 километра по дължината на реката. Някои от тях са високи до 82 метра, а по-голямата част са около 64 – 70 метра. Средното количеството вода от реката, което се излизава грандиозно надолу от водопадите, е около 1500 м3 в секунда, като през различните годишни сезони варира между 500 и 6500 м3 в секунда.

На езика на племето гуарени игуасу означава „Голяма вода” (гуазу-голям, и-вода). Според местните легенди бог се влюбил в красива девойка и пожелал да се ожени за нея. Тя обаче избягала по течението на реката с кануто на любимия си смъртен. Разгневеният бог разделил реката на две, в резултат на което се появили водопадите, за да падне девойката по него.

До този красив природен феномен може да стигнете от Рио де Жанейро, кацайки със самолет на летището във Фос, което е близо до Игуасу. Полети има и от няколко други бразилски градове – ежедневно самолети има от Буенос Айрес до Пуерто Игуасу. Районът на водопада е свързан с парагвайския град Сиудад дел Есте посредством красивия Мост на дружбата.

Водопадът Игуасу (Iguazu Falls)

Гарганта дел Диабло или Гърлото на Дявола е най-впечатляващият от всички водопади в Игуасу със своите 150 метра ширина и с формата на буквата U. Точно тук е и границата между Бразилия и Аржентина. По-голямата част от водопадите са на територията на Аржентина въпреки, че от бразилска страна има по-добра гледка към най-внушителния водопад от групата. Около 900 метра от ивицата не е покрита с водопади, а разкъсана от малки островчета.

Първият европеец, открил Игуасу, е испанският конквистадор Алвар Нуньес Кабеса де Вака. Водните забележителности от аржентинската страна на реката са кръстени на него.

В този район има два национални парка – единият в Аржентина, а другият в Бразилия. Като част от природното световното наследство на ЮНЕСКО те са обитавани от множество редки и застрашени от изчезване видове растения, диви животни и птици.

Игуазу е значително по-голям от Ниагарския водопад, а когато първата дама на САЩ Елеанор Рузвелт зърнала мощната и красива гледка тук, възкликнала: „Горката Ниагара”.

3.8
Общо гласували: 8
5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати