Долината Оканаган (Okanagan Valley)

22.01.2010

Долината Оканаган е живописна територия, разположена предимно в южната част на Британска Колумбия в Канада. Границите на района достигат до Шусуап (Shuswap) на север, а на юг достига границите със Съединените американски щати. Като цяло долината заема сухата местност Осойос. До тази красива местност може да стигнете с полет до Келоуна, а оттам пътят с кола е лесен и приятен.

Името на Оканаган идва от индианското племе шушуапи, което нарича тези земи Оканаган Найтаки. В превод индианският израз означава дългата риба. Смята се, че това название идва от историите за гигантско чудовище, което излиза периодично от водите на едноименното езеро. То приличало на влечуго и за разлика от чудовището от Лох Нес, хора живеещи край водния басейн съобщават за появата му поне веднъж годишно.

Okagan Valley

Самото езеро Оканаган се простира в сърцевината на долината и заема значителните 135 км., като се простира в посока север-юг от Върнън (Vernon) до Пентиктън (Penticton).

Първите европейци са пристигнали в района през 1811 г., като предводач на заселниците е били отец Чарлз Пендски. В началото хората са се занимавали с животновъдство, като са развъждали добитък във фермите си, а в последствие се оказва, че районът е изключително подходящ за отглеждането на плодове.

Тъй като долината Оканаган разполага с най-топлия климат в цяла Канада, в северната й част днес се отглеждат множество овощни дървета като череши, круши, ябълки, сливи, кайсии, както и доста лозарски масиви. Южната част на долината, в която влизат териториите на Осойос и Оливър са силно засушени, напомняйки пустинни равнини.

Производството на вино тук е силно развито, като негов основен център е Келоуна. Жителите на Британска Колумбия от дълго време се славят като едни от най-добрите производители на вина, съхранявани в първокласни изби.

Летните месеци в Оканаган са изключително подходящи за слънчеви бани и плуване покрай плажовете на езерото. Сред другите развлекателни възможности за туристите са пешеходен туризъм, роболов. Освен това районът разполага и с отлични голф игрища.

За любителите на природата също има доста възмоности. На около 25 км в южна посока от Пентиктън се намира природен парк „ВазоЛейк”. Той е дом за множество застрашени видове птици и животни. Тук може да видите северноамрикански диви лебеди и диви патици свирачки, както и калифорнийски дългороги овце, които се крият между скалите.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати