Санта Фе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Санта Фе

Санта Фе (Santa Fe) е столицата на щата Ню Мексико в САЩ. Намиращ се само на 112 км от живописния град Таос, Санта Фе е разположен на 2 132 метра над морското равнище, което го прави най-високо разположената столица на американски щат от всички 50 столици. Населението на окръжния център е около 70 000 души, което не го нарежда сред най-гъсто населените столици в Щатите, но за сметка на това му допринася допълнителен чар.

Градът се нарежда сред първите места в класацията на най-посещаваните туристически дестинации в цял свят. Градът има дълга история, особено красива архитектура, чудесни места за посещение, хранене, както и огромно културно разнообразие въплътено в интензивния музикален и художествен живот.

Санта Фе някога в миналото е бил възлов град на територията на Испания, след което е става владение на Мексико на север от Рио Гранде. Но историята на местността се разпростира много по-назад във времето, преди пристигането на испанците, когато тук са били разположени селищата на народа Поебла. Те обаче отдавна са били изоставени, когато тук през 1607 г. пристигат испанските колонизатори. Санта Фе става статус на столица, когато територията на Ню Мексико е обособена през 1912 г.

Таос

Днес градчето е предимно културно и музикално средище. Тук ежегодно пристигат хиляди хора на изкуството. Изключително интересно е да посетите града по време на ежегодната есенна фиеста, която е посветена на отвоюването на Ню Мексико от дон Диего де Варгас. По време на празника се изпълняват редица местни обичаи, като най-зрелищна е кулминацията. Накрая се запалва 15-метрово чучело на Зозобра, които жителите на града наричат още Намръщения старец.

Сред забележителностите тук са музеите: Музеят на Санта Фе, Музеят на международното фолклорно изкуство, Музеят на изящните изкуства, както и няколко музея, посветени на индианската култура и антропология. Друга красива забележителност в града е Лоретският параклис. Изграден през 1872 г. по скици на френски архитект, параклисът е издържан в готически стил с типичните кули и шарени стъклописи.

Времето в Санта Фе е слънчево и приятно почти през цялата година, но през лятото жегата често е непоносима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати