Забраненият Град в Пекин (Forbidden City)

17.07.2010
Забраненият град в Пекин

Забраненият град в Пекин са най-величествения и добре запазен дворцов комплекс в света, който е разположен в центъра на китайската столица Пекин. От близо 800 г. това е единствената столица, която днешната република е имала, а самият град пази своята история още от около 3000 г.

Този уникален комплекс наричан още Дворцовият музей е разположен на 74 хектара обща площ в северната половина на площад Тянанмън. Цели 9999 постройки влизат в състава му, като образуват идеална правоъгълна форма. Забраненият град е заобиколен от защитна 10-метрова стена, а пред нея е изкопан ров с дълбочина 6 м. От всяка страна на стената е изградена и крепостна врата.

Разстоянието между Тянанмънската врата и срещулежащата й – Вратата на божествената мощ е близо километър, а това между източната и западната – около 750 м. Във всеки ъгъл на стената е изградена по една кула. Основният цвят, който е използван при изграждането на сградите и покривите на Забранения град, както и вътрешния интериор е жълтият, защото това е цветът на управляващата династия.

Forbidden City

Забраненият град (Forbidden City) е служел като императорски дворец по време на династията Мин. Условно се дели на няколко части. В едната е седалището на императора, където той упражнява върховната си власт, а в северният сектор са разположени жилищата на дворцовото семейство. 14 императора от династията Мин и 10 от рода Чин са имали за седалище този огромен и красив Дворцов ансамбъл.

На около 15 км от центъра на Пекин се намира друг внушителен дворец – Летният. Той е разположен в най-големият и запазен дворцов парк, като е пример за традиционната китайска градина. Включва внушителни постройки, красиви градини и произведения на изкуството от минали векове. Летният дворец в забранения град е служел като резиденция за развлечения и отдих на императорското семейство. Площта, на която е разположен е близо 300 хектара, като 2/3 от нея са водни басейни.

Забраненият Град

Храмът на небето в Забранения град е разположен на около 270 хектара, като място, където се пренасят жертви към боговете. Построен през 1420 г., южната му част е с квадратна форма, която символизира земното, а сверната е кръгла, като символ на небесното.

4.5
Общо гласували: 13
5 8
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати