Асенова крепост

13.06.2010
Средновековната Асенова Крепост

Средновековната Асенова крепост (Assen's Fortress) се намира на 3 км. южно от Асеновград и е разположена на скалист връх над левия бряг на река Асеница. Първи писмени сведения за нея се намират в Устава на Бачковския манастир, който е наречен "укрепеното селище Петрич". Крепостта претърпява няколко строителни периода, като най-значителен е този от ХІІІ в., дело на цар Иван Асен ІІ.

Открит е надпис на български език над входа на крепостта. Този надпис става причина крепостта Петрич да бъде наречена Асенова крепост.

Асеновата крепост представлява уникален архитектурен строеж. Крепостните стени са изградени съобразно релефа на скалния масив и с дебелина 2.9 м. и запазена височина до 3 м. Имала е и вътрешна цитадела (крепост). Крепостта е разположена на четири тераси. Малкото място на върха на чуката, върху която е строена крепостта е застроена оптимално и всичко е наредено със забележителна архитектурна пестеливост и прагматичност.

Запазената църква в Асенова Крепост

До сега при археологическите разкопки са уточнени някои основни сгради в цитаделата – кула, водохранилище, параклис. Единствената запазена сграда – двуетажната еднокорабна църква “Света Богородица Петричка. Тя е голяма двуетажна постройка, дълга 18 м. Самата черква се състои от малък притвор и наос (кораб). Притворът е засводен с напречен свод и над него се издига четириъгълна кула – рядък елемент в черковното строителство по това време. По стените и са открити следи от стенописи.

След падането на България под Османско Владичество, крепостта е разрушена. Реставрацията на Асеновата крепост започва през 1934 г. и продължава до днес.

След завършването на цялостната реставрация на църквата през 1991 год. тя започва да функционира като православен храм.

Света Богородица Петричка в Асеновата Крепост

Разкопките на крепостта ще продължават и за напред, с цел да се разкрие и проучи целият терен, който е обхващал Асеновата крепост.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.1
Общо гласували: 14
5 8
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати