Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерите на Могао (Mogao Caves)

Пещерите на Могао (Mogao Caves)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерите на Могао (Mogao Caves)

Пещерите на Могао са уникален скален комплекс, намиращ се недалеч от Дунхуан (Dunhuang) в провинция Гансу. Тези прекрасни образци на будисткото изкуство са изградени в източното подножие на връх Мингша (Mingsha), на 25 км югоизточно от провинциалното седалище.

Този обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното историческо наследство е разположен на стратегическо място, по т.нар. Път на коприната, който свързва Изтока и Запада по онова време. Мястото е било кръстопът на търговски, религиозни, културни и политически влияния.

Според китайската легенда през 366 г. един монах на име Ло Цун получил видение на 1000 лика на Буда. Това го провокирало да започне да дълбае първата пещера. Оттогава в продължение на 10 столетия са изградени 492 клетки и пещерни светилища в Могао, които съдържат уникални исторически останки под формата на статуи и стенописи.

Пещерният комплекс, който с разпространението на будизма се превръща в място за много поклонически посещения, е на 25 км. В югоизточна посока от центъра на Дунхуан. Могао със своите пещери е един от трите най-известни посещавани скулптурни обекта в цял Китай.

Килиите са издълбани в мека пясъчникова скала и заемат обща площ от 1, 6 км. Най-голямата от тях достига до 40 м височина, а най-малката е по-ниска от метър. В тях са запазени цели 2415 боядисани глинени статуи на Буда, на известни просветители, светци и дейци на будизма. Тяхната големина варира от 10 до 33 см. До ден днешен са успели да се запазят и 5 дървени постройки. По стените на пещерите са се съхранили красиви стенописи.

На площ от 50 000 кв. м се разгрщат рисунки и надписи, изобразяващи различни теми. Те претворяват религиозното будистко учение, различни легенди и разкази, а други са просто рисунки на цветя. Тяхната главна цел била да просвещават неуките последователи на вярата.

Разкопките по обекта продължават и в наши дни. Въпреки това пещерният комплекс е изключително популярна и посещавана туристическа атракция. За жалост снимките в комплекса, наричан още „Пещерите на 1000 Буди” са забранени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати