Замъкът и катедралата в Дърам

20.04.2010
Durham

Дърам (Durham) е неголям английски град, в който цари изискана и спокойна атмосфера. Той се намира в североизточната част на страната, на върха на хълмист полуостров, край който минава завоя на река Уир. Това място е било известен университетски център през 19 в. От тогава до днес емблематични за Дърам са замъкът и романската катедрала, които през 1986 г. обявени за част от Световното културно наследство от ЮНЕСКО. Според доклада на организацията „Дърамската катедрала е най-големият и съвършен паметник в нормански архитектурен стил в цяла Англия.”

Невероятната архитектура на града се допълва по перфектен начин от малките павирани улички и красиви алеи, свързващи двата исторически и архитектурни шедьовъра. Самата катедрала е била построена през 1093 г., като впечатлява с грандиозните си размери и интериор. Това е първата катедрала в Европа, която е покрита с оребрен каменен свод .

Напречно са разположени изящни арки, които също са уникални по рода си в цяла Великобритания. Т.нар Галилейски параклис е издигнат през 1175 г., а в него е ситуиран гробът на Беда Достопочтени, разположен сред уникални и красиви стенни гравюри. Централната кула, както и западната са издигнати през 13 в. През 15 в. светкавица разрушава централното здание, но веднага след това то е реставрирано.

Дърамският дворец до 1837 г. е бил резиденция на принц-епископа на града, който имал задачата да потушава страстите сред местното население. По късно сградата се изполва за централен корпус на новосъздадения университет, като остава такава и до днес. Огромният замък е търпял много иновации през вековете, като всеки владетел тук е оставял по нещо след себе си. Интересен за посещени е Норманският параклис, съществуващ от 1080 г. и запазен до днес в отлично състояние.

Замъкът и катедралата в Дърам

Днес Дърамската катедрала остава седалището на Дърамския епископ. Интериорът и екстериорът на храма са използвани във филмите за Хари Потър. Те претворяват Магьосническата школа Хогуортс, като дигитално е добавена островърха кула отгоре на известните кули. Дърамската катедрала е използвана и по време на снимките на филма Елизабет през 1998 г.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати